Budoucí prezident USA Joe Biden slaví 78: Ve škole propadal, trápila ho vada řeči

Budoucí prezident USA Joe Biden slaví 78: Ve škole propadal, trápila ho vada řeči
Zdroj: Showpix.cz, Wikimedia Commons
Zastává se sexuálních menšin, podporuje výzkum kmenových buněk i dostupnost zdravotní péče.
Chce bojovat proti covidu a podporuje nošení roušek.
Je zapřisáhlým abstinentem. Prý je v jeho rodině alkoholiků již dost. 
Podporuje imigraci a chce zastavit výstavbu zdi na hranici s Mexikem.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Joe Biden. Bojovník, který dokázal porazit Donalda Trumpa, dnes slaví 78 let. Budoucí nejmocnější muž světa to neměl v životě lehké. Ve škole se spíše kvůli koktání trápil. V dospělosti jej navíc postihla veliká tragédie, kvůli které se dvacet let nedokázal posadit za volant auta. A odkud se vzala přezdívka Podivín Joe?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 11. 2020 08:05

Joseph „Joe“ Robinette Biden, Jr., se narodil 20. listopadu 1942 v Pensylvánii. Mezi roky 2009–2017 pracoval jako viceprezident USA ve vládě Baracka Obamy. Předtím působil jako senátor za stát Delaware. Mezi Američany se těší dlouhodobé oblibě. Je držitelem Prezidentské medaile svobody.

Podprůměrné studijní výsledky

Přestože Joeův otec pocházel z relativně bohaté rodiny, nedařilo se mu své blízké finančně zabezpečit. Museli tak žít pod jednou střechou s jeho matkou. Později se však uchytil jako prodavač ojetých aut, což je vyneslo do nejpočetnější střední třídy. Ve škole byl Biden podprůměrným žákem, několikrát mu dokonce hrozilo, že propadne.

Problémy s učením zřejmě způsobila jeho koktavost. Ve sportu vynikal, zejména v americkém fotbale. Už tehdy se u něj projevily vůdcovské sklony. Díky své oblíbenosti se stal také předsedou třídy. Podařilo se mu dostat na univerzitu, kde studoval historii a politiku. I tam měl opět problémy s prospěchem. Bakalářský titul se mu však získat podařilo, stejně jako titul doktora práv.

Ztráta rodiny

Během studií se oženil se svou spolužačkou Neilií Hunter, která mu porodila syny Beaua a Huntera. Krátce po narození dcery Naomi byl zvolen senátorem. Konec úspěšného roku se však nenesl v duchu oslav, ale hlubokého zármutku. Jeho žena v prosinci těžce havarovala. Nehodu nepřežila, stejně jako Naomi. Oba synové byli vážně zranění.

Biden byl v té době psychicky na dně. Zvažoval i ukončení politické kariéry, ostatní senátoři mu však jeho rozhodnutí rozmluvili. Zůstal, ale celých 36 let dojížděl do práce vlakem. Dopravu autem odmítal. Se svou nynější ženou Jill se seznámil během schůzky naslepo, kterou zorganizoval jeho bratr.

Podivín Joe

Ani Bidenovi se během politické kariéry nevyhnuly skandály. Několikrát byl osočen z obtěžování. To mu, společně s jeho mnohdy úsměvnými přeřeky, vyneslo přezdívku Podivín Joe. Biden čelil nařčení hlavně z nevhodných doteků - hlazení po zádech, pokládání ruky na stehno. V roce 1993 se měl údajně dopustit i sexuálního napadení. Toto obvinění se však nepotvrdilo. Šéfka Sněmovny reprezentantů mu nicméně doporučila, že by si měl nastudovat význam pojmu "osobní prostor".

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Joe Biden

Wikipedia.org: Joe Biden

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články