Jill Bidenová, první dáma USA: Manželovi řekla sladké ano až na popáté

Jill Bidenová, první dáma USA: Manželovi řekla sladké ano až na popáté
Zdroj: Showpix.cz

Společně s novým americkým prezidentem Joem Bidenem do Bílého domu vstoupila i jeho žena Jill, která nyní bude jako manželka prezidenta zastupovat funkci první dámy USA. Bidenovým žádostem o ruku však dlouho odolávala. Proč?

Lucie Růžičková
Lucie Růžičková 10. 11. 2020 09:00

Prezidentské volby v Americe byly v posledních měsících obrovským tématem světové politiky. O post 46. prezidenta USA se poprali Donald Trump (74) a Joe Biden (77). Druhý jmenovaný po zdlouhavém a vyrovnaném boji zvítězil, a tak 20. ledna 2021 usedl v Bílém domě na prezidentské křeslo.

Po jeho boku stanula jeho žena Jill Bidenová (69), nová první dáma Spojených států amerických. Než se ale Jill stala paní Bidenovou, musel se Joe vyslovit celkem pětkrát.

První žádost

Seznámili se v roce 1975, kdy jim Joeův bratr, který znal Jill ze školy, domluvil rande naslepo. Tentýž rok se Joe poprvé vyslovil. „Chci, abychom se vzali,“ řekl jakoby nic během běžné konverzace. Jill nebyla žádostí zaskočena, protože Joeův pohled na věc znala, zároveň ale věděla, že souhlasit zatím nemůže.

Překvapilo ji ale, že žádost nevzešla pouze z Joeovy hlavy. Za otcem s ní totiž přišli jeho dva synové Beau a Hunter (v té tobě 7letý a 6letý), kteří s budoucí nevlastní matkou trávili hodně času a měli spolu blízký vztah. „Myslíme, že bychom si měli vzít Jill,“ řekli jedno ráno svému otci.

Zklamání z předchozího manželství

Jill měla již za sebou jedno neúspěšné manželství. S Billem Stevensonem se rozvedla v roce 1974. Není tedy divu, že po pouhém roce nebyla připravena na další svatbu. „Po zklamání z rozvodu jsem už nikdy nechtěla zažít pocit, že nemám své srdce pod kontrolou,“ uznává Jill. „Jenže po několika měsících randění s Joem šlo toto mé přání stranou před novou realitou – zamilovala jsem se.

Ale manželství? To pro ni v tu chvíli ještě nebylo přijatelné. Naivní představy o lásce již nechala za sebou. „Věděla jsem, že nezáleží na tom, jak moc se snažím, stále by bylo dost toho, co bych nemohla ovlivnit. Kdybych Joeovi dala celé své srdce, měl by moc ho zlomit.“ Strach a obavy byly zkrátka silnější.

Výdrž hodná prezidenta

Nový americký prezident se ale nevzdával. Už tehdy uměl jít za svými vytyčenými cíli. Se svou druhou žádostí přišel již několik měsíců po té první: „Jill, miluji tě. Chci, abychom byli svoji. Chci matku pro své chlapce, aby byla naše rodina kompletní.

Bohužel stále nebyla ta správná chvíle. Joe si s chlapci pomalu získával Jillinu důvěru, ale byl tu další problém. Obávala se velké publicity, které se Joeovi jako senátorovi dostávalo už v té době. Ona však nikdy netoužila být na výsluní.

Joe Biden se v následujících měsících vyslovil i potřetí a počtvrté, odpověď ale vždy zněla: „Zatím ne.

Konec dobrý, všechno dobré

Během následujících dvou let Jilliny obavy postupně mizely. Věděla, že ji její partner miluje, podporuje ji v její kariéře, a kdyby se přeci něco stalo, nakonec by se opět zvládla postavit na nohy. Na svatbu však nechtěla kývnout, protože se bála, že by případný rozvrat ublížil chlapcům.

Joe ale nehodlal dále čekat, a tak vyslovil svou poslední žádost s tím, že pokud nebude odpověď znít ano, víckrát se ptát nebude a bude to znamenat konec. Dal tím Jill ultimátum deseti dní, odpověď chtěl znát po svém návratu z Jižní Afriky.

Jill věděla, že to myslí vážně, a proto těch několik dní přemýšlela o svém životě a jejich vztahu. Když se Joe vrátil, ptal se rovnou na odpověď. „Ano,“ řekla tiše Jill a nelituje.

Zdroje informací:

Wikipedia: Joe Biden, Jill Biden

Time.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články