Ivana a Donald Trumpovi: Role vzorné a oddané manželky jí nestačila a jemu chyběla hřejivá náruč

Ivana Trumpová
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Vztah nádherné blondýny z Východu a nadějného amerického miliardáře lákal tisk od samého počátku. Nemajetnou modelku všichni osočovali z vypočítavosti a měli ji za „zlatokopku“. Naopak mladého muže s velkými ambicemi a ještě větším majetkem za chudáka a oběť v osidlech lásky. A nakonec vše dopadlo úplně jinak. Z údajného chudáka se vyklubal záletník a „vypočítavá“ modelka dokázala, že se bez něj klidně obejde.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 30. 07. 2020 12:00

Zjistit, jak to bylo s Ivanou Trumpovou doopravdy, není tak úplně jednoduché. Existuje sice několik verzí jejích životopisů, ale všechny jsou tak oslavné, až je to trochu divné.  Jenže sama Ivana se ke své minulosti nehlásí, ale sama ji vytváří. A kdo by se v ní chtěl nějak zvlášť šťourat, tomu to slavná Češka v čele svých právníků pěkně vysvětlí. A tak existují jen pohádkové verze dokonalého příběhu o jedné silné a úspěšné ženě. Není sporu o to, že Ivana Trumpová je opravdu velmi schopná – a jak někteří tvrdí – všehoschopná.

Nicméně že by byla tak dokonalá, není možné. To by totiž nemohla být člověk, ale mytická postava. Něco mezi andělem a bohyní. Za tu se ale koneckonců plavovlasá plastickým chirurgem značně vylepšená byznysmenka považuje. „Ale jistě, že existuje Bůh. Já sama to vím, protože jsem jeho mistrovské dílo. A když mě nemohl za manželku pojmout sám, tak mě seslal na zem,“ prozradila na sebe mimo jiné v jednom životopise Ivanka. Připadá vám to zábavné? Přehnané? Nebo dokonce děsivé? Ano, to je možné, taková je totiž i sama Mrs. Trump. Ale vraťme se do doby, kdy se jmenovala Zelníčková a místo kostýmů od Versaceho nosila nejčastěji lyžařské šponovky…

Výjimečná byla vždycky

Ivana Marie Zelníčková se narodila 20. února 1949 v dnešním Zlíně. Její tatínek, poměrně známý architekt, byl zpočátku tak trochu zaskočený faktem, že to není syn, a tak se malou – tehdy ještě černovlasou -  holčičku rozhodl „tužit“ už od raného dětství. Jak vzpomíná i maminka Marie Zelníčková: „Když se Ivanka narodila, byla malá, slabá a první týdny života musela strávit v inkubátoru. Manžel hrozně trpěl a rozhodl se, že jestli vše dobře dopadne, tak Ivanu připraví na život ve všech směrech tak, aby jí už v životě nic neporazilo.“ Zjevně se mu to podařilo, protože ty týdny v inkubátoru byly poslední, kdy byla Ivana slabá… A pak se stala hvězdou sjezdového lyžování.

Na lyžích přes čáru

„Ano, ano a na startu se objevuje Ivana Zelníčková. Vkládáme do ní všechny naděje, určitě přiveze medaili. Ale kam to jede, Ivana minula branku…“ Už jen pamětníci si dnes vybaví rozhlasový (a rychle „ustřižený“) záznam aféry ze sedmdesátých let, kdy jistá krásná lyžařka minula branku na závodech jen omylem, ale schválně a na lyžích emigrovala do Rakouska.

Kdo by si ji ale představil bezprizorní, jak myje nádobí v uprchlickém táboře, je samozřejmě vedle. Nebyla by to totiž Ivana, aby neměla vše promyšlené do posledního detailu. „Hned jak to bylo možné, provdala jsem se za rakouského lyžaře Alfreda Winklmayra. Znali jsme se ze závodů, už dlouho mě miloval a můj „útěk“ se mnou vlastně naplánoval. Upřímně, já ho nemilovala a nikdy jsem to ani nezastírala. Byl to prostě obchod. Chtěl mě mít vedle sebe a já potřebovala legální doklady. Tak jsme si vzájemně vyhověli. Alespoň na čas,“ poněkud chladně popisuje okolnosti odchodu z Československa sama Ivana Trumpová.

Za oceán... přes Montreal… za Donaldem!

Manželství s Winklmayrem ale vydrželo pouhé dva roky. A moc se o něm bohužel neví, sama Ivana o něm zcela mlčí. Faktem je, že po rozvodu zamířila s již legálním rakouským pasem do Kanady. Odešla tam za svým kamarádem z vysokoškolských studií, rovněž profi lyžařem Jiřím Syrovátkem. Ten vlastnil v Montrealu obchod s lyžařskými potřebami a celkem slušně se živil jako instruktor lyžování. Pobyt v Montrealu ale znamenal pro Ivanu obrat v úplně jiném směru. Jednou ji totiž na ulici potkal agent vyhlášené modelingové agentury Audrey Morrisonové. Z tehdy již plavovlasé krasavice se rázem stala známá tvář. Předváděla na mnoha přehlídkových molech a stala se montrealskou hvězdou. A pak potkala Donalda Trumpa, který se do ní zamiloval na první pohled. A stejné to bylo u Ivany.

Pohádka začíná…

Jejich svatba byla událostí číslo jedna. Předcházely jí samozřejmě i sprosté výpady bulvárního tisku, ale i ten si nakonec rozená diplomatka Ivana naklonila na svou stranu. A jak? Prostě bulvární tisk na obřad pozvala! A do světa se rozletěly tisíce fotografií šťastného newyorského páru spolu s oslavnými ódami na manželství století. Ivana se pro začátek spokojila s rolí vzorné a oddané manželky, vždy bezvýhradně podporující svého manžela. Po roce manželství přivedla svému choti na svět jejich prvního syna Donalda Jr. a o pět let později se rodina rozrostla o další děti, Ivanku a Erica.

Luxusní, ale zároveň trochu nudný život milionářské manželky paní Trumpové ale moc nesedí, a tak brzy po narození posledního dítěte trochu začíná „fušovat“ do manželových aktivit. Účastní se Donaldových obchodních jednání a později přímo řídí několik jeho podniků včetně newyorského hotelu Plaza. A nevede si špatně, v roce 1987 je například americkou hotelovou asociací zvolena hoteliérkou roku a také kasino Trump Castle si pod jejím vedením vede skvěle. Manžel jí přitom vyplácí symbolickou mzdu jednoho dolaru ročně, ale za to se zavazuje, že jí splní jakékoliv přání týkající se garderoby. A ty jsou často náročnější, než kdyby jí přiznal plat špičkového manažera. Jenže čím víc se jí dařilo coby manažerce, tím její pohádka o dokonalém manželství ztrácela na lesku.

Pohádka končí

Donald byl prostě na ženské. A hlavně na ty mladé. Kolem bohatého muže jich bylo vždycky dost a on jim coby šťastně ženatý muž odolával. Jednoho dne ale nebylo proč odolávat. On sám důvod k rozchodu vidí takhle: „Ivana byla jako žralok. Krásný, ale chladný žralok. Velmi dobrý stratég, skvělá obchodnice, ale ženství se z ní vytrácelo. Měla jsem pocit, že je muž víc než já. A tak jsem prostě potřeboval hřejivou náruč ženy. Skutečné ženy…“ Pan Donald ovšem už neříká, kolik těch náručí bylo. Jisté je, že kvůli jedné takové – modelce Marii Maplesové – se nakonec manželství Donalda a Ivany v roce 1990 rozpadlo.

Rozchod milionářského páru byl sledovaný stejně jako kdysi jejich svatba. Ivaně chodily do jejího hotelu Plaza tisíce dopisů od žen, které jí držely palce. Bály se, aby Ivana po rozvodu s Trumpem netrpěla. Ale obavy byly zcela zbytečné.

Ivana na rozvodu vydělala 25 miliónů dolarů, které během několika let dokázala mnohonásobně rozmnožit. A jak se jí to podařilo? Od té doby vybudovala firmu Ivana Haute Couture, která obchoduje s Ivaninými produkty, jako je prodej ucelených kolekcí kosmetiky, šperků a vůní přes internet. Ivanina společnost dospěla do multi-milionového obchodu a její výrobky se objevují v mnoha zemích.

Kromě toho píše sladkobolné telenovely, romány a radí ženám v časopise s lakonickým názvem „Divorce“ (Rozvod). A co že jim tam radí? Že rozvod je někdy to nejšťastnější, co vás může v životě potkat. Je totiž tou nejlepší cestou, jak být sama sebou, šťastná a zamilovaná. Do svých dětí a do sebe. To pro šťastný život ve stylu Ivana stačí…

Podklady: Ivana: The True Story, Barbara Schichterová: Slavné milenecké páry

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články