Sexuální zneužívání i život na výsluní: Příběh Marilyn Monroe fascinuje veřejnost dodnes

Marilyn Monroe
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Marilyn Monroe na jednou ze svých první snímků na začátku kariéry modelky.Ve filmu Neobtěžuj se klepáním.Marilyn jezdila vystupovat vojákům.Marilyn ve filmu Misfits+ 1 fotka

Její jméno zná téměř každý a její krásu muži, ale i mnohé ženy obdivují dodnes. Marilyn Monroe však nebyla jen sexy symbolem. Její existence znamenala pro celý svět mnohem víc. Její život však rozhodně nebyl procházkou růžovou zahradou a blonďatá kráska prožila spoustu trápení.

Petr Jirsa
Petr Jirsa 04. 08. 2020 07:00

Marilyn Monroe se narodila jako Norma Jeane Mortenson 1. června 1926. Její matka byla psychicky nemocná a o malou Normu nebyla schopna se postarat. Otec neměl o výchovu dcery zájem, a tak Norma většinu dětství strávila v sirotčinci a v pěstounské péči. Odmalička milovala filmy a častokrát chodívala sama do kina, kde dokázala vydržet dlouhé hodiny. Filmy pro ni představovaly únik od reality. V několika pěstounských rodinách byla i sexuálně zneužívána.

Začátek kariéry

V pozdějším věku začala pracovat ve firmě vyrábějící padáky, kde si jí všiml fotograf, se kterým nafotila sérii snímků. Začala se živit jako modelka. Aby zlepšila své pracovní uplatnění, obarvila si vlasy na blond. Později si změnila jméno, které bylo lépe zapamatovatelné a během jehož vyslovování se rty spojily do dvou polibků. A tak se zrodila Marilyn Monroe.

Filmové nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. Marilyn však byla ze své práce nešťastná, neboť ve většině filmů ztvárňovala naivní a hloupé blondýnky. Toužila po seriózních rolích, které by ukázaly její skutečný talent. To se i párkrát povedlo. Jednou v dramatu Klepáním se neobtěžuj (1952), ve kterém si zahrála mentálně nestabilní chůvu, a také ve filmu Mustangové.

Nešťastné manželství

Ani v milostném životě nenašla štěstí. Byla třikrát vdaná a toužila po dítěti. Několikrát dokonce byla těhotná, ale těhotenství vždy skončilo potratem. Marilyn tak bojovala s depresemi a úzkostmi. Brala velké množství léků. Neměla moc přátel a dle dostupných informací ji muži jen zneužívali. Jediným mužem, který se o Marilyn prý skutečně zajímal, byl baseballový hráč Joe DiMaggio. Ten však podle svědků Marilyn častokrát fyzicky napadal, a tak se s ním nejznámější blondýnka světa rozvedla.

Smrt legendy

V posledních týdnech svého života ještě pracovala na filmu Něco musí prasknout (1962), který se však nikdy nedotočil. Marilyn Monroe zemřela 4. srpna 1962 ve svém domě v Los Angeles. Její smrt je dodnes opředena tajemstvím a pojí se k ní spousta konspiračních teorií. Dle oficiální verze si Marilyn vzala život. Vedle její postele byly nalezeny prázdné lahvičky od uklidňujících léků, a tak koroner konstatoval smrt předávkováním. Najdou se však i tací, kteří mají o její smrti velké pochybnosti. I v samotném vyšetřování byla nalezena spousta nesrovnalostí. Svědci často měnili výpovědi, v Marilynině žaludku se prý nikdy žádné léky nenašly a u postele se ani nenašla sklenice s nápojem, který by Marilyn bývala byla použila k zapití léků. Často se spekuluje o tom, že se o její zmizení ze světa postarali bratři Kennedyovi, se kterými měla Marilyn udržovat milostný poměr a oni se báli o svou reputaci. 

Bývalý manžel Joe DiMaggio prý dvakrát týdně nosil růže na hrob Marilyn, a to až do své smrti v roce 1999. Krátce před tím, než zemřel, prý prohlásil: „Konečně se znovu setkám s Marilyn.”

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články