V šatech došitých na nahém těle zazpívala prezidentovi. Od slavného vystoupení Marilyn Monroe uplynulo 57 let

V roce 1946
Zdroj: Wikimedia Commons
S Johnem Fitzgeraldem Kennedm na jeho narozeninové oslavě 1962 Při zpěvu slavného songu Happy Birthday Mr. KennedySe Stevem Smithem na oslavě narozenin JFK v roce 1962 YANK magazine - kolorovaná fotografie Marilyn Monroe jako Norma Jeane Dougherty+ 18 fotek+ 19 fotek

Slavná herečka, zpěvačka a modelka byla sex symbolem 50. let 20. století. Není divu. Nikdy neměla problém s tím, ukázat svoje nahé tělo. A podle toho vypadala i její garderoba. Většinu jejích šatů zdobily hluboké výstřihy, víc toho odhalovaly, než skrývaly. Jedny z nich se však staly skutečným unikátem.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 18. 05. 2019 08:00

Při vyslovení jména Marilyn Monroe se každému nejspíš hned vybaví ikonická fotografie se zvednutou vlající sukní nebo její zpívané blahopřání americkému prezidentovi J. F. Kennedymu k nadcházejícím 45. narozeninám, které nikoho nenechalo na pochybách o tom, že v kuloárech kolující fámy jsou pravdivé a tihle dva jsou skutečně milenci.

Šaty, ve kterých uhranula nejen prezidenta

Slavné šaty pocházejí od hollywoodského návrháře Jeana Louise, který byl v letech 1944–1960 hlavním designérem pro Columbia Pictures. Mají jemně pudrovou barvu a jsou pošity 2500 blyštivými krystaly a 6500 napodobeninami drahokamů. Ušity a dozdobeny byly nejspíš ručně. Tělo Marilyn Monroe obepínaly tak těsně, že tvořily doslova její druhou kůži. Došity proto musely být přímo na jejím těle. A protože byly průsvitné, nevzala si pod ně kráska spodní prádlo.

Blahopřání, jež obletělo svět

Její vystoupení v Madison Square Garden které tenkrát sledovalo okolo 15 tisíc hostů, se stalo populární. Velkou zásluhu na tom nejspíš měly právě zvolené šaty. Jeho nahrávka záhy obletěla celý svět. Interpretaci známé narozeninové skladby Monroe pojala po svém. Doplnila ji důvěrným oslovením „Mr. President“ a dala jí smyslný a intimní nádech. Po úvodní části následovala improvizovaná verze jazzové písně Thanks for the Memory, ve které Monroe Kennedymu děkovala za jeho prezidentské zásluhy. Nebo snad za něco jiného?

Aukce šatů vynesla miliony

V roce 2016 šly tyto slavné šaty do dražby. Nabízela je aukční síň Julien's Auctions v Kalifornii. Zájem byl obrovský. Cena se vyšplhala až do závratných výšin. Prodaly se za neuvěřitelnou částku 4,8 milionu dolarů, což bylo v přepočtu přibližně 122 milionů Kč. Novým majitelem se stala společnost Ripley's Believe It or Not. Ta se proslavila například televizním pořadem, který se zabývá zajímavostmi a rekordy, či svou kolekcí obskurních předmětů, které vystavuje.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články