Za kolik se prodaly slavné šaty princezny Diany, ve kterých tančila s Travoltou? Dražba přinesla překvapení

Za kolik se prodaly slavné šaty princezny Diany, ve kterých tančila s Travoltou? Dražba přinesla překvapení
Zdroj: Wikimedia Commons/United States Federal Government – from the Ronald Reagan Library, Public Domain

Psal se rok 1985, když na sobě Lady Diana měla famózní sametové šaty, ve kterých si zatančila na státním banketu v Bílém domě ve Washingtonu s Johnem Travoltou. Pro známého hollywoodského herce to byl neskutečný zážitek, na který nikdy nezapomene. Nyní šly tyto ikonické šaty do aukce, ovšem poptávka po nich nebyla taková, jak se očekávalo.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 11. 12. 2019 13:31

Princezna Diana nádherné sametové šaty prvně viděla ve vínově barvě a jejich střih ji okamžitě zaujal. Poprosila však Victora Edelsteina, jestli by byl schopen vytvořit je pro ni i v temně modré barvě. Slovo dalo slovo a princezna Diana se světu ukázala v nezapomenutelné róbě.

Krásných patnáct minut

A nezapomene na ně ani John Travolta. „Nevěděl jsem, ani jsem nečekal, že budu tančit s Lady Dianou,“ přiznal nizozemské televizi Één. „Přišla za mnou prezidentova manželka Nancy Reagan, která mi řekla, že je to princeznino přání. O půlnoci jsem jí musel poklepat na rameno a zeptat se, jestli půjdeme tančit. A tančili jsme spolu krásných patnáct minut," popsal herec okamžik, který pro něj měl velký význam. „Tento zážitek, to pro mě byl vrchol 80. let. Z tohoto momentu jsme měli obrovský zážitek já i princezna Diana. Je mi hrozně líto, že už tady není," dodal pětašedesátiletý Travolta.

Prodej známých Dianiných šatů si nyní vzala na starost Kerry Taylor Auctions. Odhadovaná aukční částka byla v rozmezí mezi 330 až 440 tisíci dolarů, ovšem nabídky v průběhu aukce nedosáhly ani hraniční částky, která byla stanovena na 265 tisících dolarů.

Příběh královské módy

Po konci aukce se ale o šaty přihlásily Historické královské paláce, které nabídly částku přesahující 290 tisíc dolarů. „Jsme potěšeni, že jsme získali tuto ikonickou večerní róbu pro kolekci královských slavnostních šatů," řekla spokojená kurátorka Historických královských paláců Eleri Lynn. „Šaty Travolta představují klíčový okamžik příběhu královské módy 20. století," dodala.

Princezna Diana byla celosvětovou módní ikonou. Její styl byl nadčasový a elegantní. Britská princezna se také celý život věnovala charitě, a nebylo proto velkým překvapením, když v roce 1997 vydražila své oblečení za skoro 160 tisíc dolarů. Lady Diana však z tohoto světa bohužel odešla předčasně, když zemřela při tragické autonehodě. Zanechala toho ale za sebou tolik, že na ni lidé už nikdy nezapomenou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články