Před 23 lety plakal celý svět, zemřela královna lidských srdcí Lady Di: Jaká byla doopravdy?

Princezna Diana
Zdroj: Wikimedia Commons/Nick Parfjonov, CC0

Byl poslední srpnový den roku 1997, kdy se celý svět dozvěděl, že přišel o jednoho z nejoblíbenějších členů britské královské rodiny, princeznu Dianu. Ta na veřejnosti působila neuvěřitelně skromně, empaticky a laskavě. Jaká však byla královna lidských srdcí v soukromí?

Petra Járková
Petra Járková 31. 08. 2020 18:00

Dianino dětství

Diana Spencerová pocházela z britské aristokratické rodiny. V dětství ji velice zasáhl rozvod rodičů, po němž byla společně s bratrem a sestrami svěřena do otcovy péče. Jako malá často přihlížela hádkám a fyzickému násilí, jež byly údajně mezi rodiči celkem běžné.

Chtěla se dobře vdát

Studovala na školách ve Velké Británii a ve Švýcarsku, ale v učení nijak nevynikala. Víc ji bavil sport a toužila po kariéře tanečnice. Už v mládí prý pocítila, že se provdá za někoho známého. To, že oním mužem bude hned princ, ji ale nenapadlo ani ve snu.

Seznámení s Charlesem

S Charlesem se seznámila díky své starší sestře, které se princ dvořil. Ona jej ale nechtěla, a tak padla karta na Dianu. Následník britského trůnu byl sice zamilovaný do své kamarádky Camilly, Diana se ale královskému dvoru zamlouvala víc. A tak přišla svatba.

Nejhorší den

Osudný den, kdy pohádkově krásnou nevěstu sledoval celý svět, později princezna během tajného rozhovoru se spisovatelem Andrewem Mortonem popsala jako nejhorší den svého života. V té době totiž trpěla bulimií, která se u ní údajně rozvinula poté, co jí Charles vytkl, že je trošku oplácaná. Navíc ji znepokojoval jeho vztah ke Camille, který byl více než přátelský.

Noční můry

Kromě toho Diana Mortonovi prozradila, že se u ní nemoc zhoršila na líbánkách, kdy se jí o Camille zdály noční můry. „Vzpomínám si, že jsem si na líbánkách mohla vyplakat oči. Byla jsem tak hrozně unavená ze všech možných důvodů. Mé sny byly otřesné,” uvedla.

Pokusy o sebevraždu

Následující měsíce prý byla ve velkém psychickém vypětí. “V říjnu jsem byla ve velmi špatném stavu. Byla jsem v takové depresi a snažila jsem se řezat zápěstí žiletkami. Pršelo a pršelo a pršelo. Vrátili jsme se do Londýna, abychom vyhledali léčbu,“ přiznala s tím, že užívala vysoké dávky valia. V rozhovoru se Diana pasuje víceméně do role oběti, která prince velmi milovala, ale trpěla kvůli jeho necitelné povaze a vztahu k jiné ženě. Někteří lidé ale princeznu obviňují z manipulace.

Diana jako hysterka

Spisovatelka Sally Bedell Smith například ve své knize uvádí, že manželství Diany a Charlese bylo odsouzeno k zániku už předem. Charles si ji měl vzít prý jen proto, aby neutrpěla jejich rodinná pověst. Jejich láska měla být jen přetvářkou. Diana navíc údajně nebyla žádným svatouškem – svému muži měla v soukromí nadávat a dokonce jej prý i několikrát fyzicky napadla.

Nevychovaná a naivní

Autorka Penny Junor v publikaci o Dianě zase hovoří jako o nevychované a naivní dívce. “Diana nebyla žádnou obětí. Velmi rychle pochopila, jak se manželovi pomstít prostřednictvím médií, a tak to udělala. Přízeň mužů jí lichotila. Její pěkná a milá tvář je okamžitě pobláznila, i můj otec, vlivný editor, se jí nechal omámit. Byla to koketa a svůj vliv na muže šikovně využívala,” píše.

Žárlivá hysterka

Mnoho autorů knih o životě princezny Diany se shoduje na tom, že se matka Williama a Harryho postupně měnila z příjemné a milé dívky v hysterickou bytost, která na všechny žárlila.  Ať už je pravda jakákoliv, faktem zůstává to, že i po smrti je Diana u Britů stále oblíbenější než její bývalý manžel, princ Charles. Všichni oceňují její lidský přístup a empatii, kterými si získala celý svět.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články