Je nevěra důvodem k rozvodu? A co na ni říká psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

muž, žena, nevěra
Zdroj: Freepik.com

Každá mince má dvě strany, což platí i v případě nevěry. Je tedy okamžitý rozchod či rozvod tím jediným správným řešením, pokud se do vztahu vloudí někdo třetí? Psychoterapeutka Sylvie Samsonová se na tuto nepříjemnou situaci podívala z jiného úhlu pohledu.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 14. 08. 2020 14:00

O nevěrách toho bylo napsáno už mnoho. Existují více či méně podložené statistiky o tom, zda jsou více nevěrné ženy či muži, nebo kolikrát za život je kdo nevěrný.

Pozor na našeptávače

Pravdou je, že nevěra je velkým nešvarem v dnešní společnosti. Netroufla bych si odhadovat, zda a o kolik bývalo nevěry dříve a už vůbec ne, že méně, protože jsem zastáncem toho, že dříve se o ní moc nemluvilo a více se „schovala pod peřinou“, jak říkala moje babička. Dnešní společnost je mnohem otevřenější, takže i tento nešvar více prosakuje na povrch, celkově se více medializuje a bohužel existuje mnoho lidí „našeptávačů k rozvodům“ právě z důvodu nevěry.

Jiný pohled

V žádném případě nevěru neomlouvám a nejsem jejím zastáncem, ale chtěla bych vám dnes nabídnout tak trochu jiný pohled na řešení nevěry. V naší partnerské poradně je nevěra jedním z nejčastějších témat a pochopitelně existují „dva tábory“, jeden těch, kdy se partneři rozhodnout odpustit a zkusit to znova a lépe, a pak těch, kteří udělají radikální řez, tedy rozchod/rozvod.

Znáte šťastnou rozvedenou ženu? Já znám poměrně dost rozvedených žen, určitě se nemají špatně, nestrádají, plní si svoje sny, ale v oblasti partnerských vztahů jim štěstí stále uniká. Většinou si najdou po rozvodu dalšího partnera, ale ten například dost pije, nebo je děsně žárlivý nebo… Hlavním aspektem pak je, že nový muž nemá nikdy takovou vazbu k dětem ženy, jakou měl jejich manžel. Stejně tak je tomu u žen, které si najdou rozvedení pánové. Pochopitelně i ženy upřednostňují svoje děti, což neznamená, že by se k dětem partnera nechovaly hezky, ale rodičovské pouto je zkrátka rodičovské pouto.

Všem, kteří by chtěli namítat, že to tak není, že oni mají stejně rádi děti partnera/partnerky, bych ráda poblahopřála, protože jsou jedni z mála. Jak jinak si potom lze vysvětlit, že když se tyto páry rozejdou, tak okamžitě ustanou veškeré styky s dětmi bývalého partnera/ky? Každý přece cítíme, že „svoje“ děti neopustíme, budeme se stále snažit a dělat možné i nemožné, abychom v jejich životech zůstali. A jak se říká, výjimky potvrzují pravidlo.

Péče o vztah

Naopak znám několik párů, kdy nevěra odpuštěna byla, partneři začali o svůj vztah pečovat jinak a lépe, pravidelně a dnes mají šťastná manželství. Svým klientům v poradně vždy říkám, že stejně tak, jako se starají třeba o své zdraví (jdou k zubaři na prohlídku, snaží se zdravě jíst, pravda někteří málo, ale aspoň někdy, sportovat, jdou k holiči, na pedikúru... to vše je péče o zdraví a o tělo), tak by měli pečovat o své vztahy. A o tom, jak o ně pečovat si povíme něco zase příští týden.

Dnes bych chtěla tedy jen požádat všechny ty, kteří zrovna řeší ve vztahu nevěru, aby zvážili, zda opravdu je nezbytné vztah kvůli tomu rozbít, nebo se naopak snažit ten vztah postavit nově a jinak. Možná ještě jeden takový malý důvod, takové „lobby“ mě napadá za všechny nevěrníky: Myslíte, že více potěšíte toho, s kým byl váš protějšek nevěrný tím, že se s partnerem rozejdete nebo že spolu zůstanete a budete šťastní?

Pojďme se naučit některé věci zase „schovat“ pod peřinu, no a když už pod tou peřinou budeme trávit více času, myslím, že to je docela dobrá prevence nevěry, co myslíte vy?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články