Jak překonat nevěru? Partner by vám měl zodpovědět jednu klíčovou otázku

Vztah, nevěra
Zdroj: Unsplush.com
Nevěra má mnoho podob, zvláště v době moderních technologií. Právě díky nim je však její odhalení snadnější než kdy dříve. Co si při takovém nepříjemném zjištění počít?Nevěra je v 21. století traumatizující více než jindy, alespoň to tvrdí belgická psychoterapeutka Esther Perel. Ta také překládá řešení, jak nevěru překonat.Jako zrada nejbližšího člověka způsobuje hluboká emoční traumata. Dle psychoterapeutky se však dají vyléčit. Psychologie traumatu začíná léčení tím, že viník uzná svoji vinu a lítost. To on musí projevit snahu obnovit vztah. Partner, který byl podváděný, potřebuje znovu získat sebedůvěru. K tomu pomůže láska, rodina, přátelé a aktivity přinášející radost. Nevyplatí se pátrat po detailech nevěry. Jenom prohlubují bolest. + 1 fotka+ 2 fotky

Může jít o jednorázové rozptýlení od stereotypu všedního partnerského života, ale i dlouhodobý románek, zážitek s placenou společnicí, psaní nemravných zpráv, online chatovací místnost pro dospělé nebo využívání internetové seznamky. Nevěra má mnoho podob, zvláště v době moderních technologií. Právě díky nim je však její odhalení snadnější než kdy dříve.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 20. 04. 2020 10:00

Tváří v tvář nevěře partnera prožíváme rozčarování z vlastního života. Prvotní šok zpravidla vystřídá bolest. Nevěra je v 21. století traumatizující více než jindy, alespoň to tvrdí belgická psychoterapeutka Esther Perel.

Ztráta důvěry v druhého, ale také krize vlastní identity

Esther Perel ve své TED přednášce vysvětluje, že s nevěrou ztrácíme především emoční stabilitu. Zrada toho, komu důvěřujeme ze všech nejvíc, může vést až ke krizi vlastní identity. Každá krize je však také příležitostí na hlubokou změnu, změnu k lepšímu.

I přes možné pozitivní přínosy je nevěra především velmi bolestivá. Jako zrada nejbližšího člověka způsobuje hluboká emoční traumata. Dle psychoterapeutky se však dají vyléčit. Faktem také zůstává, že většinu párů nevěra nerozbije zcela. Některé páry spolu zůstávají v nefunkčním vztahu, další však dokážou nevěru překonat a svůj vztah tím paradoxně posílí.

Jak vyléčit emoční zranění?

Psychologie traumatu začíná léčení tím, že viník uzná svoji vinu a lítost. To nevěrník musí projevit snahu obnovit vztah. Partner, který byl podváděný, potřebuje znovu získat sebedůvěru. K tomu pomůže láska, rodina, přátelé a aktivity přinášející radost.

Nevyplatí se pátrat po detailech nevěry. Jenom prohlubují bolest. Na druhé straně mohou být užitečné souvislosti, motivy nevěry a její význam. „Co pro tebe znamenal/a?“ je jednou z otázek, které by nevěrník měl svému protějšku upřímně zodpovědět.

Právě upřímnost a otevřená diskuze partnerů je tím, co může vztah zachránit. Na upřímnosti a otevřenosti lze vztah vystavět znovu. Nevěra otevírá prostor pro hluboké rozhovory, které mohou také zažehnout vyhaslou touhu.

Chcete vědět víc? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články