Pavel (46): Rozvedl jsem se, teď chci manželku zpátky. Co na to říká vztahový poradce?

Pavel (46): Rozvedl jsem se, teď chci manželku zpátky. Co na to říká vztahový poradce?
Zdroj: Pixabay.com

V životě přijdou situace, kdy si člověk řekne: ,,Zkazil jsem, co jsem mohl.“ Chcete to vrátit zpátky, ale uplynul nějaký čas a není to tak jednoduché. Pavel se zamiloval do jiné, rozvedl se, avšak zjistil, že to byla velká chyba, a že chce svou manželku zpátky. Je to vůbec možné? Co myslíte? V tomto příběhu radí vztahový poradce Theodora Toulcová.

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 22. 03. 2020 16:00

S teď už bývalou manželkou Denisou (45) jsme se brali před dvaceti lety. Byli jsme zamilovaní, podnikali společné akce a výlety. Před sedmnácti lety se nám narodila dcera Magdaléna. Doslova nám převrátila život naruby, v dobrém slova smyslu. A byli jsme šťastní, že ji máme.

Práce na prvním místě

Uplynulo pár let, já se věnoval hlavně své práci vedoucího výroby. Moje manželka pracovala jako kosmetička a měli jsme na sebe čím dál méně času. Často se stávalo, že jsme se nepotkali ani u večeře. Jednoho dne jsem začal pracovat na náročnějším projektu. Do naší firmy v tu dobu nastoupila mladá kolegyně Petra (31). Hned když jsem ji uviděl, byla mi velmi sympatická. Všechno jsem ji ukázal a probíhala spolupráce na našem společném projektu. Po pár dnech jsem zjistil, že ani já, jí nejsem lhostejný. Začali jsme se potkávat i mimo pracovní dobu, samozřejmě pod pracovní záminkou.

Zamiloval jsem se do své kolegyně

Petra byla živel. Brzy mi bylo jasné, že jsem se do ní zamiloval. Po jednom dlouhém pracovním dni, jsme se spolu vyspali. Doma jsem moc nebýval, a když ano, byl jsem na svou ženu velice nepříjemný. Poznala, že někoho mám. Já už to ani nezapíral, a řekl ji, že se odstěhuji, a že se chci rozvést. Manželka Denisa byla nešťastná, dokonce jsem se od naší dcery dozvěděl, že navštěvuje psychologa. Bohužel, jsem miloval Petru. Uplynul rok, bydlel jsem s Petrou, a ta se začínala pomalinku vybarvovat. Nebyla taková jako na začátku. Pořád jí něco vadilo, v domácnosti pořádně nic nedělala a navíc jsem zjistil, že pro ni nejsem jediný.

Moje exmanželka má jiného

Vztah s Petrou jsem ukončil a začal si uvědomovat, jak velkou chybu jsem udělal, když jsem opustil svou ženu a dceru. Jsou to ty nejlepší holky na světě a já o ně přišel. Vlastní vinou. Dal jsem si s bývalou manželkou schůzku. Když přišla, viděl jsem to, co jsem dříve neviděl nebo spíš nechtěl vidět. A sice, jak je krásná a hodná. Oznámila mi, že si našla přítele a je spokojená. Cítil jsem se hrozně a cítím se tak vlastně doteď, protože vím, že ji chci zpátky, a že jsem udělal velkou životní chybu. Mám šanci ji získat zpátky?

NÁZOR ODBORNÍKA: Radí vztahový poradce Theodora Toulcová.

,,Pan Pavel si musí upřímně zodpovědět, proč odešel od Denisy, myslím na emocionální úrovni, ne jen ´práce byla na prvním místě´. Poznámka o rozvázání vztahu s milenkou, kde je zdůrazněno, že nebyla  dobrá žena a hospodyně (jako bývalá paní), trochu ukazuje na ledově pragmatický přístup k partnerství. Budu parafrázovat: ´nudila mě, tak jsem skočil po jiné, co mě bavila, okoukala se mi, nevařila, nebyl jsem jediný, tak půjdu zpět, tam, co to znám´. Praktické, ale cynické. Umíte si představit, tohle zkusit v zaměstnání? Má dlouhodobé místo, dobré, ale vzrušení už upadlo, tak dá s pohrdáním a ve velkém stylu výpověď a pak, když se nová vzrušující nabídka ukáže jako problematická, se chcete vrátit do firmy a diví se, že místo je obsazené. Možná, že stud by mu tento návrat ani nedovolil učinit. A to jde jen o práci, ne o člověka, se kterým má dítě, který s ním sdílel život a měl ho rád.“

,,Není moc pravděpodobné, že by se k Pavlovi Denisa vrátila, dal jí dost důkazů domnívat se, že ji neoceňuje, avšak může se stát, že někdy v budoucnu, kdyby její nový vztah skončil a Pavel stále čekal a přesvědčil ji, že má pro něho emocionální hodnotu, to nejde vyloučit (jako nic v životě). Podstatné je, zda Pavel po Denise skutečně touží, skutečně ji má rád, nebo se z pohodlnosti vydal známou cestou, nelze vyloučit ani běžnou žárlivost na bývalou ženu a její nový vztah. Možná by bylo pro oba bývalé manžele lepší tuto životní kapitolu uzavřít a jít novými cestami: kdyby Denisa skutečně byla pro Pavla výjimečná, pravděpodobně by ji nedokázal opustit bez pochybností a tak ošklivě.“

 

 

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články