Hana (29): Milenec mi chce zničit manželství. Co dělat? Radí vztahová terapeutka

Nevěra dokáže zničit vztah.
Zdroj: Pixabay.com

Často si ve vztazích snadno naběhneme. Manžel/ka nebo partner/ka na vás nemají čas a vy si pod touto záminkou najdete milence nebo milenku, se kterými se cítíte jiní a důležití. Váš vztah může procházet krizí, ale v mnoha případech se časem urovná. A co s milencem/kou, kteří se vás nechtějí vzdát? Radí vztahová terapeutka Theodora Toulcová.

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 11. 03. 2020 12:00

Jmenuji se Hana a jsem vdaná šest let. Zpočátku bylo naše manželství bezproblémové. Užívali jsme si jeden druhého, plánovali děti, ale pak přišla na řadu manželova kariéra, které dal přednost. Manžel Jakub (35) dělá manažera v jedné velké firmě a většinu času tráví mimo domov. A když už doma je, tak spolu nekomunikujeme, protože se opět věnuje práci.

Krize v manželství

Naše plány na rodinu se tak odsunuly a já jsem v podstatě sama. Protože se cítím ukřivděná a manžel to nedokáže pochopit, často se hádáme. Tohle krizové období mi dává dost zabrat. A tak jsem nenamítala nic, když o mě projevil zájem jeden kolega z práce. Vyšli jsme si a samozřejmě došlo i na sex.

Rozhodla jsem se to ukončit

Začali jsme se vídat častěji, sex byl fajn a líbilo se mi, že o mě někdo jeví zájem. Najednou jsem se cítila důležitá. Takto náš ,,vztah“ pokračuje tři měsíce, ale protože se doma s manželem věci urovnaly, dokonce začal přemýšlet o jiné práci, tak jsem se rozhodla vztah s kolegou ukončit.

Milenec mi vyhrožuje

Kolega David však nese mé odmítnutí těžce. Přitom je sám ženatý, ale tvrdí, že se mě nechce vzdát. Dokonce začal vyhrožovat, že mému manželovi vše řekne a že chce docílit toho, aby se se mnou rozvedl. Zdůraznil mi, že mě chce jen pro sebe. Bojím se, aby to neudělal. Co mám dělat?

NÁZOR ODBORNÍKA: Co poradí Haně psychoterapeutická poradkyně Theodora Toulcová?

"Hanina situace je zapeklitá a zde je každá rada drahá. Jak dopadne, záleží na  správném využití situace Hanou, charakteru milence a dost možná i na chápavosti manžela. Je třeba si uvědomit, že jakýkoli vztah je rizikový, protože neznáme povahu toho druhého, je proto doporučeníhodné nevstupovat do vztahů lehkomyslně a ani s nimi tak zacházet: patrně nejlepší rada je, nepěstovat vztahy souběžné, navázat nový až po ukončení předešlého. Jelikož minulost vrátit nelze, je třeba improvizovat a věřit ve šťastné okolnosti, aby vše dopadlo pro Hanu co nejlépe.

Paní Hana by měla milenci dát jednoznačně najevo, že ho již nechce - jeho osobně, už s ním nechce mít nic společného, bez ohledu na manžela. Nechce ho, ani kdyby byla sama, manžel v tom nehraje roli. Pokud milenec pochopí, že o něj skutečně nestojí, a bylo by tedy trapné existenci vztahu dál rozmazávat, nejspíš vyhrůžku nenaplní. Avšak pokud paní Hana usoudí, že by toho schopen byl - například ze msty - měla by si připravit půdu pro manžela sama. Možností, jak z problému vybruslit, je nepočítaně. Je třeba vycházet z autentické situace a okolností: možnost zatloukat či románek  bagatelizovat na nešťastnou aférku s kolegou, co po ní ´děsně jde a furt otravuje´. Je nutné vše důkladně promyslet a uvážit svědky a důkazy.

Ve výsledku jde o to, aby byla důvěra mezi manželi co nejméně poškozena. Pochybit a zamotávat se do lží a klamů je rozdíl. Manžel ze sebe nenechá dělat pitomce. Netrápí nás jen to, co nevíme, ale při podezření se vkrádají ty nejhorší představy. Možná dojde i na změnu zaměstnání. Setkávat se dále s bývalým milencem není rozumné.

Nakonec nejlepší je žít v pravdě, pokud jsme pochybili, snažme se jí co nejvíce přiblížit. Všeobecně špatně snášíme potencovanou lež maskovanou za děravé výmluvy. Je na Haně, jak zhodnotí a využije momentální dění, se vším všudy. Pokud se lidé mají opravdu rádi a nezbortí úctu mezi sebou, pochopitelná pochybení se dají odpustit."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články