Kateřina (37): Manžel mě dlouhou dobu podvádí, tak jsem mu to oplatila. Co si o tom myslí odborník?

Kontrolovat potají SMS zprávy? Nepřípustné, tvrdí magistra.
Zdroj: Profimedia.cz

Nevěra není v dnešním světě nic neobvyklého. Bohužel. I přesto, že zraňuje a otřásá vztahy, dopouští se jí až padesát procent provdaných a ženatých. Co když ji dlouho dobu snášíte, a pak se rozhodnete oplatit stejnou mincí? S touto situací se setkala i sedmatřicetiletá Kateřina. Co radí psycholožka Jana Kotalová?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 09. 03. 2020 12:00

S manželem jsme se poznali před deseti lety. Seznámil nás náš společný kamarád na jednom večírku. Hned jsme si padli do oka. Petr byl velmi charismatický muž se smyslem pro humor. Zamilovali jsme se do sebe, hodně si užívali a já brzy otěhotněla. Oba jsme měli sex hodně rádi, ale v těhotenství nastaly komplikace, a tak jsme se milovat nemohli. Tehdy to manžel udělal poprvé. Podvedl mě.

Další nevěry

Přišla jsem na to náhodou, a když jsem se ho na to zeptala, nezapíral. Omlouval se a slíbil, že už to nikdy neudělá. Tak jsem mu odpustila. Pár měsíců po porodu jsme se vzali. Měli jsme krásnou svatbu a jeden druhého si užívali. Jenže… několik týdnů po svatbě jsem se dozvěděla o jeho další nevěře. A v té době se to ani nesnažil skrývat. Řekl, že má prostě rád sex, ale že přece vím, že miluje jen mě.

Oplatila jsem stejnou mincí

To už jsem byla hodně nešťastná a přicházela další a další odhalení. Jednoho dne jsem se tedy rozhodla, že mu oplatím stejnou mincí a vyspala jsem se s mým kolegou z práce. Přišla jsem pozdě domů a manželovi to bylo hned jasné. Také jsem nic neskrývala, stejně jako on. A hned byl oheň na střeše. Jak jsem si to mohla prý dovolit. A řekl mi, že jsem ho zklamala, teď kolem sebe chodíme a nemluvíme spolu. Moc ho miluji, ale jeho úlety už mě ubíjely. A tak jsem šla a udělala mu to na truc. Nechci o něj přijít, protože je to skvělý táta a i manžel, kdyby nebylo těch nevěr. Ale já udělala jen to, co on mně několikrát…

NÁZOR ODBORNÍKA: Co si o tom myslí psycholožka Jana Kotalová?

,,Většina vztahů se dříve či později potýká s řešením nevěry. Nemusí se nám to líbit, ale taková je realita života. Nechme nyní stranou morální soudy či spekulace nad příčinami nevěry. Pokud oběma partnerům jde o zachování vztahu, snaží se problém řešit. Důležitou podmínkou partnerského vztahu je jeho exkluzivita, pomineme spíše výjimečné případy nyní moderních tzv. polyamorních vztahů. Podle Sternbergova modelu teorie lásky tvoří tři body trojúhelníku Vášeň (hlavně na začátku vztahu), Intimita (pocit důvěrnosti a blízkosti) a Oddanost (vzájemný závazek, volba). Právě v oddanosti jde o exkluzivitu vztahu, tzn. svobodně se rozhodujeme právě pro jednoho partnera a ostatních se dobrovolně zříkáme. Je to volený závazek, dává nám pocit smyslu, bezpečí, důvěry, těžko bychom bez něj dál vztah budovali a investovali do něj úsilí. Jistě, jde jen o teorii uchopit něco tak složitého jako láska. Pisatelka snášela opakované nevěry svého manžela, vypadá to, jako by se je on ani nesnažil příliš skrývat. Muselo to být velmi zraňující a ponižující. I přes velkou lásku, kterou k manželovi cítí, jednoduše si nemůže nechat takové jednání líbit. Pokud si nevážíme sami sebe, jak si nás může vážit partner? Jaký by mělo smysl v takovém vztahu setrvávat? Skutečným řešením problému by byla například jasná dohoda, že k tomu již nebude docházet, oplácet nevěru nevěrou je velmi nešťastné řešení. Je to pokřivená spravedlnost - když on může, tak já taky. Jak se nyní cítí pisatelka sama se sebou? Opravdu si myslí, že to povede k záchraně vztahu? Otázka není, zda měla právo oplatit nevěru, ale zda si tím spíše neublížila ona sama."

Zdroj: psychologie-kotalova

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články