Andrea (55): Přistihla jsem dceru při nevěře, mám ji krýt? Psycholog radí

Andrea (55): Přistihla jsem dceru při nevěře, mám ji krýt? Psycholog radí
Zdroj: Pixabay.com

Životní partnery si vybíráme sami, i když s tím rodiče často nesouhlasí. Jsou ale i takoví rodiče, kteří si myslí své a do života svých dětí nezasahují, i když ví, že si jejich potomci nevybrali zrovna šťastně. Pak ale své dítě přistihnou při nevěře. Jak reagovat? Radí psycholog Tomáš Morávek.

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 02. 03. 2020 12:00

Dcera Hanka (30) se vdávala mladá. Se svým manželem Tomášem (34) otěhotněla při studiu na vysoké škole, které nedokončila. S manželem jsme věděli, že si nevybrala dobře, ale nechtěli jsme ji do toho mluvit, protože je to její život. Nikdy jsme do ničeho nezasahovali, i když jsme věděli, že šťastná nebude.

Moje dcera je nevěrná

Jednoho dne jsem šla na procházku s naším psem a v jedné nedaleké kavárně jsem ji zahlédla s neznámým, ale velmi pohledným mužem. Smáli se, objímali a líbali. Nejhorší na tom bylo to, že mě to ani nepřekvapilo. Její manžel Tomáš se do práce moc nehrnul, často střídal zaměstnání a o domácnost a jejich dceru Viktorku neprojevoval velký zájem. Jediné, co ho zajímalo, bylo pivo s kamarády.

Mám ji krýt?

Občas si k nám Hanka chodila postěžovat, jaký Tomáš je. Nikdy jsem jí však neřekla: ,,Já to tušila.“ V hloubi duše jsem však věděla, že tohle manželství nemá budoucnost. Na jedné rodinné oslavě jsem zpozorovala, jak se k ní Tomáš chová, a že ji má asi doopravdy rád. A tak mi začalo vrtat hlavou, zda mám podporovat její mimomanželský vztah. Hance jsem neřekla, že to vím. Moc bych si přála, aby byla šťastná, ale vždycky jsme jí s manželem vštěpovali, že manželství a výchova dětí je základ.

NÁZOR ODBORNÍKA: Co radí psycholog Tomáš Morávek?

Příběh Andrey a její dcery Hanky je opravdu ze života. Čtenáře a čtenářky na něm může zaujmout hned několik věcí najednou. Je nevěra pochopitelná či dokonce správná, ačkoliv je někdo ve vztahu nespokojený? Nedá se to řešit i jinak? Má Andrea držet při své dceři, ale tím se stát spoluzodpovědnou za celou situaci? Chce a může mlčet? Na druhou stranu, každý z nás má právo na spokojený život a ten by jí přeci měla její matka přát nejvíc. Z pohledu psychologa bych doporučil Andree, aby celou situaci klidně a citlivě s Hankou probrala. I s tím, že ji někde viděla s jiným mužem. V blízkých vztazích si přeci můžeme říkat všechno. Jde jen o to jak. Určitě by neměla útočit a moralizovat. To Hanka skutečně nepotřebuje. Ale nejspíš uvítá, když ji její máma pochopí a bude společně s ní hledat cestu, jak si v celém kolotoči pomoci. Obecně se totiž nedá určit, co je v tuto chvíli dobře. Odejít či zůstat. Velikou roli hraje to, jak je manželství pevné a zda má Hanka chuť ho zachraňovat. A za druhé je důležité si uvědomit, že má-li Hanka milence, je pod vlivem silných emocí. A ty nemusí být dobrým průvodcem našich rozhodnutí. V případě Hanky rozhodnutí, která se dají jen těžko vzít zpět.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články