Eva (31): Od porodu nemáme s manželem sex. Co na to říká odborník?

12. Mazlení. „Je daleko intimnější než sex,“ říkají ženy.
Zdroj: Qns.com

Narození potomka je v našem životě velká a šťastná událost. Ale nese s sebou i rizika, která se později promítají do intimního života. Především u žen jde o strach z bolesti, z toho, že už nejsou pro svého partnera přitažlivé. Právě takové pocity prožívá jednatřicetiletá Eva, které se narozením syna obrátil intimní život naruby. Co na to říká psycholožka Jana Kotalová?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 04. 03. 2020 12:00

Před pěti měsíci se nám narodil náš vytoužený syn. S manželem Milanem (34) jsme si miminko moc přáli a dlouho se o něj snažili. Takže je Honzík naše vymodlené miminko. Ale s jeho příchodem na svět se z našeho intimního života vytratil sex.

Po porodu se všechno změnilo

Před, dokonce i během těhotenství, byl náš milostný život zcela v pořádku. Užívali jsme si kde, a kdy jsme chtěli. V sexu nám to vždycky klapalo. Po mém porodu však nastala změna. Rodila jsem akutním císařským řezem, a protože byl porod hodně náročný, lékaři mi ani po šestinedělí pohlavní styk nedoporučovali. Popravdě jsem na něj neměla ani pomyšlení.

Strach z milování

Manžel byl v tomto ohledu velmi tolerantní a chápal to. Po dvou měsících od porodu mi lékař sdělil, že je vše v pořádku a můžeme se s manželem opět milovat. Mé obavy však přetrvávaly, ale zkusili jsme to. Nebylo mi to příjemné a manželova představa byla také trochu jiná. Měla jsem neustálý strach kvůli jizvě. Stále mám také obavy z toho, že už nejsem přitažlivá.

Raději ho uspokojím jinak

Z manželovy strany padlo již několik návrhů na sex, ale já se na to pořád necítím a raději ho uspokojím jinak. I když je v tomto směru ohleduplný, cítím, že je mezi námi jisté napětí, a že náš intimní život jde do kopru. Bojím se, že už nikdy nebudu vzrušená jako dřív a nebudu mu i sobě, moci dát ten pravý požitek z milování.

NÁZOR ODBORNÍKA: Co na situaci Evy říká psycholožka Jana Kotalová?

,,Po narození dítěte je obvyklé a zcela přirozené, že se chuť na sex u žen výrazně sníží. Žena potřebuje čas adaptovat se na mnoho změn, které v souvislosti s mateřstvím nastaly – a to jak tělesné tak i psychické. Její pozornost se soustřeďuje na dítě, muž si pak může připadat odstrčený. Z popisu vyznívá, že manželovi nestačí jen tělesné sexuální uspokojení. Intimita začíná od důvěrného rozhovoru, ujištění o vzájemné náklonnosti, přes objetí, mazlení, nekoitální aktivity, po soulož. Na sexuální apetenci má velký vliv vědomí své tělesné přitažlivosti, sebedůvěra, novopečená maminka potřebuje čas na přijetí svého těla s jeho změnami, které těhotenství a porod přinesly, další roli hraje únava, nevyspání, apod. Doporučuji otevřeně si promluvit o svých pocitech a obavách s manželem, nemusí na sebe tlačit v oblasti sexu. Oba si potřebují zvyknout na nové podmínky, mohou se soustředit na aktivity, které jsou jí příjemné. Snížená chuť na sex je jen dočasná, přes toto přechodné období mohou zažívat chvíle opravdové důvěry a intimity, která vztah může posílit."

Zdroj příběhu: Praxe psycholožky Jany Kotalové, psychologie-kotalova.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články