Milování po porodu: Co dělat, když si to neužíváte?

Dítě v posteli je začátkem konce intimních chvilek
Zdroj: Profimedia
K oživení intimního života stačí trocha romantikyPokud vás sex po porodu bolí, neprovozujte ho nějaký časDítě v posteli je začátkem konce intimních chvilekZe začátku vám to bude připadat v pořádku, později budete litovat+ 1 fotka+ 2 fotky

Porod dítěte s sebou nese zásadní změny v sexuálním životě obou partnerů. Kvalitní prožitek z prvního sexu po porodu omezují fyzické i hormonální změny žen. Negativní vliv na pohlavní styk může mít podle odborníků i snížené sebevědomí ženy po porodu, únava či bolesti.

Redaktor
Redaktor 14. 11. 2018 18:36

Nevýhody porodu císařem

Z australské studie, kterou provedl Murdochův dětský výzkumný ústav, vyplývá, že u žen, které rodily císařským řezem, se zdvojnásobuje pravděpodobnost výskytu bolesti při sexu i po 18 měsících od porodu ve srovnání se ženami, které měly přirozený porod. Nejen bolesti a nepříjemné fyzické pocity, ale i únava či psychické zábrany, kdy se žena obává, že nebude svého partnera již přitahovat, patří mezi hlavní příčiny nechuti k sexu.

První sex po porodu

Ideální doba pro první poporodní sex je ve chvíli, kdy je žena připravena po fyzické i psychické stránce. To znamená, pokud jsou všechna poranění dohojena, žena nekrvácí z dělohy, nemá příznaky infekce, abnormální výtok, teploty a bolesti. Po psychické stránce hraje často velkou roli únava a aklimatizace v nové životní situaci u obou partnerů. Párům se doporučuje dodržovat sexuální abstinenci po celou dobu šestinedělí. V případě, že páry se sexem nepočkají, může si žena přivodit nepříjemná zranění. Jedná se především o riziko infekce, neboť děloha po porodu i oblast šití poranění pochvy jsou centrem snížené obranyschopnosti.

Nechuť k sexu

Nechuť k sexu v dnešní době přitom netrápí pouze ženy, stále více přibývá mužů, kteří odmítají sex po porodu své partnerky. Důvodem může být fakt, že partner přestane vnímat ženu jako milenku a pohlíží na ni spíše jako na matku svých dětí. Tuto situaci odborníci označují jako Madonin komplex. Pro muže, které jejich žena přestala sexuálně přitahovat poté, co se stala matkou, není klíčové, že byli přítomni u porodu. Mnozí z těchto mužů totiž přestávají mít chuť na sex už v době, kdy je jejich partnerka těhotná, nepřichází to tedy naráz s porodem. Zásadní roli vždy hraje mužův vztah k ženám a vnímání ženské a mužské role v partnerském vztahu. Přístup k ženám se odvíjí od jeho vztahu s matkou, z toho pak lze usuzovat, jak bude muž reagovat na svou partnerku.

Trochu se snažte

Přestože může být první pohlavní styk po porodu pro část párů problematický, obnovení pohlavního života většinou nezpůsobuje zásadní problémy. Sex totiž nemusí nutně znamenat pohlavní styk. Proto je mnohdy vhodné začít jemným laskáním a mazlením a společně tak překonat zábrany, které mohly vzniknout v důsledku těhotenství a porodu. Důležitá je také změna techniky při sexu. Je dobré vyzkoušet nové polohy a způsoby laskání. 

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články