Milování s expartnerem? Může pomoci zvládnout rozchod

Nešťourejte se v minulosti
Zdroj: Profimedia
Sex s bývalým prospěje vašemu sebevědomíNešťourejte se v minulostiČeká na vás jiný a určitě lepší partnerNěkdy se dva lidi k sobě prostě nehodí+ 1 fotka+ 2 fotky

Partnerské rozchody bývají často emocionálně vyčerpávajícími záležitostmi a lidé se s nimi vypořádávají různě. Někdo udělá tlustou čáru a je rozhodnut se s bývalým partnerem již nikdy nesetkat, jiné expartnerské dvojice i nadále udržují kontakt, a dokonce u nich může opět přijít řada na společný sex.

Redaktor
Redaktor 12. 11. 2018 17:26

Sex s bývalým přináší pocit štěstí

Podle nedávné studie uveřejněné v odborném žurnálu Archives of Sexual Behaviours lidem sex s bývalými partnery po emoční stránce nijak neškodí. V průzkumu mezi téměř 600 lidmi krátce po rozchodu odborníci dokonce zjistili, že se lidé po sexu s expartnerem cítí pozitivněji. Většinou o něj rovněž více stojí ti, kteří byli k bývalému partnerovi či partnerce silněji emocionálně vázaní.

Dobře to promyslete

Přestože se má za to, že sex s bývalým partnerem či partnerkou neprospívá porozchodovému „hojení“, nedávná studie amerických a kanadských odborníků tento rozšířený názor vyvrací. Podle jejích zjištění dokonce sex s expartnerem pomáhá lidem znovu se po rozchodu vzchopit. To, jak se lidé vyrovnají s rozchodem, je velmi individuální. Sex s bývalým partnerem může pomoci k uzavření celé kapitoly, ale záleží samozřejmě na okolnostech. Pokud jeden z bývalých partnerů stále usiluje o oživení vztahu, není sex ideální volbou.

Po sexu touží ti, které rozchod více zasáhl

Odborníci z Wayne State University z amerického Detroitu a z kanadské Western University provedli postupně dvě šetření, v nichž se téměř šesti set lidí čerstvě po rozchodu v průběhu dvou měsíců dotazovali na jejich pokusy o sex s bývalými partnery a jejich emoční rozpoložení. Výsledky studie ukazují, že o sex s expartnery častěji usilovali lidé, kteří se s rozchodem vyrovnávali hůře a byli ke svému bývalému partnerovi či partnerce silněji citově vázaní. Jejich snažení přitom z velké většiny skončilo úspěchem a k sexu došlu, a to i opakovaně. Výzkumníci ovšem navzdory obecnému přesvědčení o škodlivosti sexu s expartnerem nezjistili u lidí, u nichž k němu došlo žádné zhoršení jejich psychického a emočního stavu. Naopak, tito lidé se dokonce následně s rozchodem vyrovnávali lépe.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články