Čekáte miminko? Praktické rady a tipy, jak se připravit na šestinedělí, abyste si ho užila

Nebojte se požádat tatínka o pomoc.
Zdroj: Pixabay

Mít porodní plán je důležité. Stejně tak je dobré svědomitě se připravit i na období po porodu, protože psychika novorozeného miminka se odvíjí hlavně od psychické pohody maminky. Ta může být ve své nové roli zpočátku přetížená a nesvá. Pro pohodu v šestinedělí se tak vyplatí si toto období předem pečlivě naplánovat.

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 18. 02. 2020 14:00

Šestinedělí se pro vás nemusí stát noční můrou. Toto nijak snadné, ale přitom jedinečné období si můžete vy i váš partner užít a vytvořit tak pevnou citovou vazbu s miminkem. Na co všechno byste při přípravě na šestinedělí neměla zapomenout?

Pečující osoba

Vaše tělo je po porodu značně oslabené a potřebuje čas dostat se zpět do formy. Není nutné, abyste celou domácnost zvládala sama a přivodila si tak případné zdravotní potíže. Domluvte si předem, kdo se stane pečující osobou o vás a novorozené miminko. V ideálním případě to bývá maminka, příbuzná nebo kamarádka. Ve hře je samozřejmě také partner. I pro něj je ale role tatínka nová, a potřebuje si na ni postupně zvyknout. Ženy jsou v domácnosti a v péči o děti jistější a lépe si poradí. Pokud ovšem nemáte k dispozici pomocnou ženskou ruku a váš muž musí chodit do práce, můžete zvolit poporodní dulu. Dle zákona máte také nárok na ošetřující osobu. Váš partner tak může být s vámi doma oficiálně a pobírat ošetřovné.

Připravte si zásoby

Než si vytvoříte s miminkem harmonogram, do kterého se vejde i vaření a nakupování, moc toho nejspíš stíhat nebudete. Proto se bude hodit zásoba potravin a jídla, alespoň na prvních pár týdnů. Myslete na to, že během šestinedělí byste neměla nosit nic těžkého. Navařte si také pár jídel dopředu a dejte je zamrazit. Nezapomeňte také na pomůcky z drogerie a lékárny. Do základního vybavení, které by vám nemělo chybět, patří porodnické vložky, vlhčené ubrousky pro miminko, neparfémované mýdlo, měsíčková mast na prevenci opruzenin, novorozenecké pleny, odsávačka hlenů a v neposlední řadě aromatické olejíčky, např. levandulový.

Péče o tělo

Velkou podporou jsou masáže. Můžete si sama intuitivně masírovat bříško v oblasti dělohy a vaječníků nebo poproste partnera. Pravidelným masírováním můžete zmírnit poporodní depresi, podpoříte laktaci a podporujete poporodní hojení, včetně úlevy nejvíce namáhaných míst (krk, ruce, záda, nohy). Nedocenitelnou a opomíjenou metodou je podvazování bříška šátky. Nezapomeňte se udržovat v teple, vhodné jsou teplé ovocné čaje, teplé ponožky i nahřátý ručník či zahřívací lahev.

Bylinky

Velkým pomocníkem jsou bylinky. Měla byste mít po ruce zejména měsíček, heřmánek a černohlávek. Laktaci můžete podpořit fenyklem, kopřivou, kontryhelem nebo majoránkou. Pro hojení po porodu jsou vhodné například sedací bylinné koupele. Pozor ale na to, že bylinky byste měla užívat pouze v případě, že na ně nejste alergická.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články