Poporodní panika: Jak se připravit na první Vánoce s miminkem?

První rok bude vaše miminko zajímat spíš barevný balící papír a stužky od dárků
Zdroj: Shutterstock
Pokud nemáte čas porcovat kapra a dělat se se salátem, klidně si dejte třeba řízek se šťouchanými bramboryOd prvních Vánoce s miminkem nic moc neočekávejteZa rok nebo dva už bude vaše ratolest skvělým pomocníkem při pečeníCukroví si klidně letos kupte a v rámci hubnutí zvolte zdravější variantu+ 1 fotka+ 2 fotky

Budou to vaše první Vánoce s miminkem. Už se těšíte, zároveň ale cítíte tlak společnosti - umýt okna, upéct cukroví, uklidit, nakoupit dárky. Je toho tolik! Je to všechno ale opravdu nezbytě nutné? Nemusí to ale být stres, co miminko vnímá, nejen z atmosféry, ale také z vás.

Petra Járková
Petra Járková 09. 12. 2019 08:00

Cukroví klidně kupte

Pokud máte doma spavé miminko a ráda pečete, upečte si několik vašich nejoblíbenějších druhů. V opačném případě se nestyďte cukroví koupit nebo si o něj říct. Babičky a tetičky, které napekly, vás jistě také rády obdarují krabičkou napečených dobrot. Příští rok už vám při pečení bude asistovat malý pomocník nebo pomocnice. Jestli se navíc po porodu snažíte shodit nějaké to kilo, určitě se letos bez cukroví obejdete, jde jen o to, abyste měla něco málo pro případné návštěvy.

Vytvořte si nové tradice

Nebraňte se dodržování tradic tak, jak jste zvyklí. Některé se dají dělat i s miminkem, jiné vypustíte a zavedete nové. Takový kapr ve vaně může být pro většího kojence už docela zážitek. A i malé miminko bude pozitivně vnímat hrající koledy, možná ho dokonce uklidní a uspí. Pokud jste zvyklí večeřet v sedm hodin, ale touto dobou již vaše ratolest chodí spát, posuňte štědrovečerní večeři na dřívější hodinu, ať miminko neusne ještě před rozbalováním dárků. Na půlnoční můžete vyrazit se spícím miminkem v kočárku, šátku nebo nosítku.

Návštěvu se nebojte odmítnout

K Vánocům neodmyslitelně patří i velké rodinné návštěvy. Pokud jste rodila teprve nedávno, možná na ně nebudete mít v šestinedělí ještě náladu. Nebojte se je odmítnout, všichni to jistě pochopí. O svátcích se sejděte jen s nejbližší rodinou, pokud se na to budete cítit. S ostatními příbuznými se domluvte na setkání po Novém roce.

Klidně usmažte řízky

Důležité je, v jakém rozpoložení budete vy a vaše rodina. Sama určitě dobře víte, že miminko pozná, jaká je atmosféra a podle toho také reaguje. I tady proto platí rčení, spokojená maminka = spokojené miminko. Nestresujte se vybíráním kostí z dětské porce a udělejte mu klidně kuřecí řízek nebo rozmačkejte brambory. Bude-li to potřeba, dejte si mezi chody přestávku.

Dárky pro miminko

I čerstvě narozené miminko by mělo svůj dárek pod stromečkem najít. Nebuďte zklamaní, když děti do dvou let víc než nová hračka nejspíš zaujme balicí papír. Ten se dá mačkat a trhat celý večer. S dárky pro děti bychom to neměli přehánět, a to ze dvou důvodu. Jednak hromada dárků dítě unaví a hlavně tak malé dítě není schopno vnímat množství, právě naopak.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články