Co spojuje šťastné páry? Výzkumy přinášejí překvapující odpověď

Co spojuje šťastné páry? Výzkumy přinášejí překvapující odpověď
Zdroj: Unsplush.com
Je dobré, naučit se smát. Ušetříte si mnoho stresu.Smějte se, vždyť je to krásné.Smích dokáže velké divy.A je velice důležitý. + 1 fotka+ 2 fotky

Láska, vášeň, fyzická přitažlivost? To vše je pomíjivé a neuchopitelné. Jsou to peníze, životní styl nebo společné zájmy? Na nic z toho se v delším horizontu spoléhat také nedá. Pouto, které dokáže dvojici udržet pohromadě po celá léta, hledejte úplně jinde. Americká psycholožka Doris G. Bazzini přišla na to, že dvojici stmeluje především smích.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 06. 05. 2020 10:00

Tým profesorky Doris G. Bazzini z Appalachian State University zkoumal 52 párů, aby dospěl k závěru, že smích zvyšuje spokojenost ve vztahu a pomáhá překonat složitá období, kterými pár prochází. Tato studie jen potvrzuje další vědecké výzkumy, které se zabývají pozitivními přínosy smíchu na lidské zdraví. Ne nadarmo se říká, že veselá mysl je půl zdraví.

Smích jako párová terapie

Ze studie profesorky Bazzini vyplývá, že párová terapie nemusí být jen náročná analýza vnitřního rozpoložení dvou jednotlivců a složité hledání vzájemného souladu. Partneři k sobě mohou najít cestu i jednodušším a mnohem příjemnějším způsobem. Stačí jim k tomu docela obyčejný smích. Někdy může být právě smích tím, co ve vztahu chybí. Smích může být užitečný zvláště tehdy, kdy pár vyzkoušel pro oživení vztahu mnoho seriózních metod a žádná nezabrala.

Smích jako ingredienci šťastných vztahů a manželství vyzdvihuje také americký psycholog John M. Gottman z Washingtonské univerzity, autor publikace Sedm principů spokojeného manželství. „Páry, které se dokážou společně zasmát, dokonce i během hádky, spolu vydrží dlouhý čas,“ říká Gottman.

Proč to nezkusit?

Trápíte se ve vztahu? Věčně se hádáte kvůli malichernostem? Máte se rádi, chcete spolu být, ale reálně se spolu cítíte nepříjemně? Možná to chce ubrat na vážnosti a prostě jenom přidat trochu humoru. S tím by jistě souhlasil i proslulý český psychiatr Karel Nešpor, expert na terapii smíchem.

Smích však neposiluje jenom vztahy, ale také imunitu nebo srdce. Ať to pro vztah dopadne jakkoli, jisté je, že vám smích bude prospěšný, mj. pomůže snížit stres a zlepší náladu.

Terapie smíchem. Jaké to je, když radost léčí? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Literatura:

  • Gottman, John M.: Sedm principů spokojeného manželství. Praha: Jan Melvil Publishing, 2014.
  • Literatura: Šmolka, Petr; Pacek, Daniel: Manželská poradna aneb Tam, kde vlastní síly nestačí.  Praha: Grada, 2007.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články