Prvotní zamilovanost vystřídal stereotyp? Jednoduchý návod, jak vztah posunout zpět v čase

Manželství, muž a žena
Zdroj: Unsplush.com
Neexistuje jeden univerzální recept na šťastný dlouhodobý vztah nebo spokojené manželství. Přesto se dají najít rysy, které každý vztah dříve nebo později odsoudí k záhubě. Jedním z nich je situace, kdy partneři neřeší problémy společně.Dobrý úmysl nestačí. V praxi právě řešení problémů nezřídka prohlubuje propast mezi partnery. Často vyústí až v hádky a emoční zranění. Jak tomu předejít?Je potřeba vložit do diskuze vstřícnost a mít na paměti, že cílem je najít kompromis.Ať debatu spustí kdokoliv, ke smírnému řešení je třeba převzít část odpovědnosti za problém. Osobní komunikace musí mít smířlivý tón. + 1 fotka+ 2 fotky

Jakkoli jsou mezilidské vztahy spletité, harmonické vztahy od těch nefunkčních odlišují zpravidla jenom drobnosti. Přitom jsou právě kvalitní vztahy základní podmínkou šťastného života a také zdraví. Dle vědců se dobré vztahy odrážejí na tělesné i psychické kondici. Lidé, kteří kolem sebe mají síť v podobě blízkých a přátel, se dle studií dožívají vyššího věku.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 21. 04. 2020 10:00

Americký psychiatr a profesor Harvard Medical School Robert J. Waldinger dokonce prohlašuje, že samota zabíjí. Přitom však jedním dechem dodává, že důležitá je i kvalita blízkých vztahů. Například vidí jako lepší variantu rozvod než život v konfliktním manželství.

Vztahy potřebují péči

Jak se liší úspěšný vztah od vztahu problematického? Jak se chovají lidé, kteří se mohou chlubit šťastným manželstvím? Jak dospět k harmonickému soužití s druhým člověkem? Odpověď nabízí profesor psychologie na univerzitě ve Washingtonu John Gottman, kterého časopis Psychotherapy Networker zařadil mezi nejvlivnější psychoterapeuty posledního čtvrtstoletí. Gottman doporučuje všem, kteří chtějí budovat dobré mezilidské vztahy, jednoduchý krok: zajímat se o druhé.

Počátky každého vztahu charakterizuje právě touha dozvědět se o druhém co nejvíce. Protějšek nás zpravidla neokouzlí jenom svým vzhledem, ale také svým chováním, přístupem k životu, zálibami, plány. Dychtivě zkoumáme každý detail jeho osobnosti. Postupně nás touha dozvědět se o druhém co nejvíce bohužel opouští. Možná přichází pocit, že všechno známe. Zájem o druhého prostě upadá, tím však upadá také vztah.

Čtvrt hodinka zájmu o druhého

Každý člověk se vyvíjí tak, jako se vyvíjí vztah. Má-li se vztah v čase ubírat tím správným směrem, měli bychom se s pozorností věnovat tomu druhému. Měli bychom se stále zajímat o to, co ho baví, co mu dělá radost, anebo co ho štve. Po celou dobu vztahu bychom měli projevovat všímavost k tomu, co partner dělá a jaké ho k tomu vedou pohnutky.

V praxi může mít tento zájem o svého partnera podobu krátkého rozhovoru o jakémkoliv tématu, které nebude probouzet konflikt. Stačí se s partnerem věnovat čtvrt hodiny denně nějakému nekonfliktnímu tématu a vztah se zase posune blíž ke šťastným začátkům. Tak to popisuje John Gottman ve své publikaci Sedm principů spokojeného manželství.

Zajímá vás, jak řešit problémy ve vztahu? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Literatura:

  • Gottman, John: Sedm principů spokojeného manželství: Praktický průvodce fungováním dlouhodobých vztahů. Brno, Jan Melvil Publishing, 2015.
  • Templar, Richard: 100 zlatých pravidel pro úspěšné vztahy s lidmi. Praha: Grada, 2018.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články