David (45): Svádí mě dcera mé přítelkyně. Co radí vztahová terapeutka?

muž
Zdroj: Unsplash.com

Život nám někdy přichystá mnohá překvapení. Je štěstí, když po rozvodu najdeme partnera, se kterým si rozumíme a cítíme, že je ten pravý. Ale co když do naší lásky negativně zasáhne jeho dítě? Začne vás dokonce svádět a dělat vám nevhodné návrhy? S touto situací se právě potýká pětačtyřicetiletý David. Jak mu poradí psychoterapeutka Theodora Toulcová?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 06. 03. 2020 12:00

Jmenuji se David a už pět let jsem rozvedený. Mám dvě dospělé děti, které žijí s mou bývalou manželkou. S dětmi se vídávám málo, protože žijí v jiném městě, ale naše vztahy jsou více než dobré. Před třemi lety jsem měl štěstí a potkal jsem Adélu (40). Naše první setkání bylo velmi nezvyklé.

První setkání

Adéla stála před obchodem, a protože byl v tu chvíli silný vítr, uletěl ji šátek, který si zrovna koupila. Já ho chytil a přinesl jí ho. Adéla byla moc krásná a sympatická žena. Usmála se a poděkovala mi. Já ji ,,drze“ požádal o telefonní číslo, a už za pár dní, jsme měli domluvené rande. Adéla byla jiná než ostatní ženy, které jsem po rozvodu poznal. Byly to jen krátkodobé románky, které skončily dřív, než vůbec začaly. Tohle bylo zcela jiné.

Společné bydlení

S Adélou jsme si rozuměli, a před půl rokem jsme se rozhodli, že spolu začneme žít. Přítelkyně má sedmnáctiletou dceru Danielu. Daniela mne v prvních chvílích nepřivítala zrovna mile a dala mi jasně najevo, že u nich nejsem vítaný. Adéla mě utěšovala, že se to časem spraví. Byl jsem z toho nešťastný. Po čase se náš vztah sice zlepšil, ale pořád mi dávala najevo, že jsem v jejich životě navíc.

Nevlastní dcera se mnou flirtuje

Před dvěma týdny se Daniela začala chovat zcela jinak. Byla příjemná. Až moc. Začala přede mnou chodit ve spodním prádle a pokoušela se se mnou flirtovat. Když jsem podotkl, že není vhodné, aby se takto přede mnou předváděla, řekla, co mám za problém. Před Adélou se ke mně chová stejně chladně, ale když jsme sami, pokouší se mě svést. Jsem přesvědčený, že jí jde o to, abychom se s Adélou rozešli. A to v žádném případě nechci. Adéla pro mne moc znamená. A konečně mám pocit, že jsem našel tu pravou. Nevím, jak mám reagovat? A zda to Adéle říct? Nechci nic pokazit.

NÁZOR ODBORNÍKA: Jak poradí psychoterapeutický poradce Theodora Toulcová?

,,Soužití s mladými dospělými není jednoduché, zvláště, když jde o potomky nevlastní. Je třeba zachovat chladnou hlavu a nezamotávat se do žádných her, natož nedorozumění či obviňování. Klíčová je otevřenost: žijete jako rodina, skupina, která spolu sdílí prostor, tudíž problémy je třeba řešit ve stejném okruhu. Pan David by si měl promluvit s oběma ´spolubydlícími´ současně, probrat fakticky a bez emocí, co se mu na společném bydlení nelíbí (nikoli vychovávat, používat slova vhodné, nevhodné). Například: Necítím se komfortně (není mi příjemné), když přede mnou chodíš ve spodním prádle. Měla by následovat konstruktivní diskuze, při které by se zase on měl dozvědět, názory druhé strany. Základem je se nenechat unést a hovořit o sobě a za sebe, nikoliv podsouvat či obviňovat druhé. V dotazu je uvedeno, že dcera touží vztah zničit. Pokud je tomu tak, je s něčím nespokojená a měla by mít prostor se vyjádřit a pracovat na nápravě.“

,,Mladí lidé objevují sexualitu, odhalují její sílu, občas i prokletí, to patří k dospívání, proto prospěje promluvit na toto téma, ale věcně, jako o jakémkoli jiném aspektu života. No a konečně je třeba mít na zřeteli, že základní jednotkou domácnosti je dospělý pár, který spolu bude žít ještě dlouhá léta, kdežto dívka se v několika málo letech vydá za svým vlastním životem.“   

 

 

 

 

 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články