Jste už dlouho ve vztahu? Odborníci radí, jak si partnera udržet i po letech

Láska a nenávist mají k sobě opravdu blízko.
Zdroj: Pixabay.com

Podle studie zveřejněné v časopisu Journal of Personality and Social Psychology spolu nešťastný pár zůstává, protože si myslí, že se oba navzájem potřebují a navíc si nechtějí ublížit. Pokud se do podobné fáze nechcete dostat, existuje podle psychologů pět základních rad, jak protějšek udržet spokojený i po dlouhých letech.

Jana Jánská
Jana Jánská 18. 10. 2019 11:50

Odborníci tvrdí, že pro dlouhodobě fungující vztah je podstatný opravdový zájem o toho druhého. S přibývajícími léty, v nichž jste ve stávajícím vztahu, však zájem logicky lehce opadá. Co tedy dělat, pokud o manžela nechcete přijít?

Zájem formou slůvek

Většina dlouholetých vztahů dospěje před rozpadem do bodu, kdy kolem sebe jen bez zájmu chodíte. Aby se tak nestalo, je nutné partnerovi dávat city pravidelně najevo. Nikdy nezapomínejte na slůvka jako mám tě rád nebo miluji tě, která jsou pro váš protějšek nesmírně důležitá.

Pečujte o sebe

Jedna z nejpodstatnějších složek kvalitního vztahu je udržovat se pro partnera atraktivní, na což spousta žen po letech zapomíná nebo se na to zkrátka vykašle. Mějte ale na paměti, že snaha se cení. Pokud váš protějšek uvidí, že se kvůli němu pořád šlechtíte, nebude mít potřebu se ohlížet jinam.

Dobrá hospodyňka

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem, proto nezapomínejte o partnera pečovat i v kuchyni. Můžete namítnout, že si budete připadat jako služka a kuchařka v jedné osobě. Podle psychologů je však dobré jídlo pro muže synonymem péče a zájmu o jeho osobu. Je to na vás.

Nezanedbávejte sex

Pokud jste se rozhodla skončit se sexem už před deseti lety, nepočítejte s tím, že by s vámi partner vydržel. Muži sex potřebují. A potřebují ho často. Zatímco ženám s věkem potřeba klesá, u mužů to může být dokonce naopak. Ano, zpočátku tomu bývá obráceně, muži jsou na sexuálním vrcholu dříve než ženy. S tzv. druhou mízou se to ale mnohdy obrací.

Špetka žárlivosti, i to je zájem

Všeho moc škodí a u žárlivosti to platí dvojnásob. Jenže pokud jste zcela prosta žárlivosti, je to zase druhý extrém. Měla byste s tím něco rychle udělat. Váš protějšek by měl občas pocítit, že po něm toužíte a není vám ukradené, co dělá, když není s vámi.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články