Nevěra ve 21. století je snazší než kdy dříve, ale také bolestivější. Co všechno je jinak?

Nevěra ve 21. století je snazší než kdy dříve, ale také bolestivější. Co všechno je jinak?
Zdroj: Freepik.com
Nevěra má mnoho podob, zvláště v době moderních technologií. Právě díky nim je však její odhalení snadnější než kdy dříve. Co si při takovém nepříjemném zjištění počít?Nevěra je v 21. století traumatizující více než jindy, alespoň to tvrdí belgická psychoterapeutka Esther Perel. Ta také překládá řešení, jak nevěru překonat.Jako zrada nejbližšího člověka způsobuje hluboká emoční traumata. Dle psychoterapeutky se však dají vyléčit. Psychologie traumatu začíná léčení tím, že viník uzná svoji vinu a lítost. To on musí projevit snahu obnovit vztah. Partner, který byl podváděný, potřebuje znovu získat sebedůvěru. K tomu pomůže láska, rodina, přátelé a aktivity přinášející radost. Nevyplatí se pátrat po detailech nevěry. Jenom prohlubují bolest. + 1 fotka+ 2 fotky

Moderní společnost bourá zažité stereotypy, i ty, které souvisejí s cizoložstvím. To je po celou historii různými způsoby odsuzováno. Existuje přitom od té doby, co se zrodilo manželství. Většina z nás nevěru zavrhuje. Lidé odsuzují i lhaní a zapírání ohledně jiného vztahu. Přitom však také potvrzují, že právě tuto taktiku by v případě nevěry uplatňovali.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 17. 04. 2020 10:00

Přestože je s námi tisíce let, stále je cizoložství obklopeno tajemnou clonou. Díky biologickým a evolučním teoriím se víceméně toleruje u mužů. Ženy jsou na tom o poznání hůř. Dokonce i v 21. století existují země, kde je žena za cizoložství odsouzena k smrti.

Znovu a lépe?

Belgická psychoterapeutka Esther Perel, která ve své praxi pomohla nespočtu párů projít bolestným obdobím krize důvěry, upozorňuje na specifika nevěry ve světě moderních technologií. Najít a navázat jednorázový i dlouhodobý mimomanželský vztah je v době internetu podstatně jednodušší. Moderní technologie však současně znesnadňují udržet nevěru pod pokličkou. Dříve nebo později vyplouvá pravda na povrch. Dokáže nenávratně poškodit vztah, ale je to také příležitost vybudovat vztah znovu a lépe.

Dle Perel je nevěra rovněž příležitostí nastavit nové hranice vztahu. Psychoterapeutka ve své TED přednášce mluví i o pozitivních přínosech nevěry, přestože se vždy pojí s bolestí a pocity zrady.

Manželství jako romantický ideál

Často se mylně předpokládá, že nevěra přichází v důsledku toho, že ve vztahu něco chybí. Jenže to by musel existovat dokonalý vztah či manželství. Právě romantický ideál je tím, proč se dnes lidé berou. Zatímco dříve hledali lidé lásku mimo svůj oficiální vztah, dnes svoji lásku v oficiálním vztahu ničí nevěrou. Dle Perel v tom hraje roli i pokušení, které rezonuje současnou společností. Výzvy k naplnění svých vášní a tužeb potkáváme na každém kroku, není tedy divu, že svým touhám pak podléháme. Svému protějšku tím bereme všechny jeho iluze o životě a zákonitě způsobujeme trauma. Přesto se dá nevěra překonat.

Jak překonat nevěru? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články