Nevěra a její příčiny: 5 nejčastějších důvodů podle uznávané vztahové koučky

Nevěra a její příčiny: 5 nejčastějších důvodů podle uznávané vztahové koučky
Zdroj: Profimedia.cz
Jaké jsou příčiny nevěry? Vysvětlení nabízejí i vědci, například v teorii sobeckého genu britského evolučního biologa Richarda Dawkinse.Člověk jedná s cílem zachovat svůj druh, vlastní genetickou informaci. Pokud s tímto cílem jedná muž, čím více pohlavních aktů s více osobami učiní, tím vyšší bude pravděpodobnost dosažení cíle. Více partnerů přitom vede k větší genetické různorodosti, což je pro vývoj druhu přínosné. Ženám i kvůli sobeckému genu jde spíše o kvalitní genotyp partnera a také zajištění péče o potomky. Zatímco muži jde o kvantitu, žena i kvůli omezené době plodnosti a časově náročném donošení potomků přirozeně usiluje o kvalitu. Ve skutečnosti jednáme na základě celého souboru vlivů, geny jsou pouze jedním z nich. V současnosti se příčiny lidského jednání hledají především v oblasti psychosociální. Sociální biologové vyzdvihují úlohu hormonů a touhu po zážitcích vyvolávajících příjemné pocity.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jsou případy, kdy se nevěře vašeho protějšku prostě nevyhnete. To kvůli existenci tzv. chronických sukničkářů a jejich ženských protějšků, kteří se zpravidla nikdy nezmění.

Jana Jánská
Jana Jánská 30. 08. 2020 11:05

Ještě než přejdeme k dalším příčinám sexuální "úskoků", připomeňme slova respektované psycholožky Ludmily Haňkové: Na nevěře se často podílejí oba partneři. A tak je dobré si před chrlením výčitek nejprve zamést před vlastním prahem.A teď už k jednotlivým příčinám nevěry. Co vede partnera k tomu, aby překročil práh cizí ložnice?

1. Má vztek

Partner, kterému se dlouhodoběji nedostává sexu kvůli zaneprázdněnosti jeho protějšku a touží po něm, zažívá frustraci a někdy i vztek. Cizoložství je pak pro něj forma zisku kontroly nad situací – kompenzuje si tím odmítání ze strany partnera. Podle vztahové koučky Dee Holmes, se kterou mluvil deník The Independent, se ale tento poměr nemusí vůbec uskutečnit. Plyne často ze špatné komunikace mezi partnery.

2. Potřebuje uspokojit své touhy

Milostný poměr "mimo svou ložnici" nastává nepřekvapivě v momentech, kdy se sexuální touhy obou partnerů neslučují. Ať už z hlediska frekvence milování, nebo způsobu, jak se vyvíjí a probíhá. Ten, co se dopustí nevěry, se pak často cítí zanedbáván, čímž se vracíme k prvnímu bodu.

3. Naskytne se mu příležitost

Rozhodně nechceme házet všechny ženy a muže do jednoho pytle – ne všichni samozřejmě podlehnou prvnímu zájemci o sex. Stejně tak ne všichni touží zraňovat city stávajícího partnera. Někteří jedinci si však rádi svůj skomírající sexuální život okoření. I když zapustili kotvy jinde…

Někdo také na vztahy nahlíží jako na hru, uvedla koučka. Využívání sexuálních příležitostí tak může být odrazem prospěchářských sklonů jedince. Proč se ještě lidé nechají snadno zlákat otevřenými vrátky do cizí ložnice? Nuda a zvědavost.

4. Má pochyby

Ne snad přímo o partnerovi, spíše o sobě samém. V cizí posteli může hledat pozitivní ujištění třeba o své postavě či o svých milostných schopnostech. Někteří lidé pak podlehnou svodům, protože se chtějí znovu "cítit mladí". To bývají vztahy typu starší muž/mladá žena a naopak.

5. Monogamie není pro něj/ni

Neponaučitelní sukničkáři a jejich ženské protějšky – to jsou typy lidí spadající do této kategorie. Ve vztahu s jedním člověkem prostě nevydrží. Motivy bývají různé – bojí se závazků, jsou sexuálně závislí nebo prostě nevidí důvod, proč se vázat k jednomu člověku. Tito lidé se zpravidla nikdy nezmění. Ať budete protáčet panenky sebevíc…

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články