Psycholog to vidí jasně: Nevěra ženy mívá závažnější dopad než nevěra muže

Žena, nevěra
Zdroj: Unsplash
Přestože je nevěra pro každý vztah velkou zkouškou, vztah zpravidla nenávratně poničí až neadekvátní reakce na nevěru.Nevěra partnera se dá překonat, s nadhledem a trpělivostí, avšak ne každý těmito vlastnostmi disponuje. Trpělivost chybí zejména mužům. Usilují o rychlé řešení a mají sklony k unáhleným rozhodnutím. Do hry navíc vstupuje ješitnost a mužské ego. Proto také mívá nevěra ženy na vztah fatální dopad častěji než nevěra muže. S negativními emocemi podváděného se typicky dostavuje také agresivní akce. Podváděný se pak snižuje k nejrůznějším podrazům a lžím, aby nevěrníkovi ublížil. Má to být odplata, avšak úlevu nepřinese. Objevuje se také nevěra jako odveta.+ 1 fotka+ 2 fotky

Vyhlášený psycholog a manželský poradce Petr Šmolka věnoval nevěře celou knihu. A právě v ní uvádí, že nevěra ženy mívá na vztah fatální dopad mnohem častěji než nevěra muže. Nevěra muže patří dle odborníka v poradenské praxi k vděčným problémům s velmi dobrým výhledem do budoucna a vysokou pravděpodobností úspěšnosti vyřešení. To se o nevěře ženy říct nedá.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 26. 06. 2020 13:00

Příčiny tohoto jevu, který potvrzují zkušenosti manželských poradců, ale i rozvodových soudců nebo samotných aktérů, jsou logické. Nepramení ani tak z rozdílu mezi ženskou a mužskou nevěrou, nýbrž naopak. Nejde o samotného nevěrníka. Zásadní význam při řešení nevěry hraje postoj toho, kdo je podváděný. A postoj žen a mužů se v tomto případě značně rozchází.

Muži a jejich ješitnost

Pro svoji ješitnost jsou muži mnohem zranitelnější. Na rozdíl od předpokladů se muž s odhalenou nevěrou partnerky vyrovnává mnohem hůř. Nevyhýbá se destruktivním řešením. Krizi vztahu zhoršuje svým dramatickým postojem a snahou o rychlé řešení. Ustát nevěru přitom není možné bez trpělivosti.

Muž na nevěru dle psychologa reaguje buď nadmíru agresivně a útočně, anebo naopak přílišným vynucováním přízně partnerky. Křik, výčitky, ultimáta, ale i vyznání lásky, sliby, drahé dárky... to vše muž dokáže nepředvídatelně využívat ve chvíli, kdy se ve vztahu provalí nevěra. Nic z toho situaci neprospívá a jenom přibližuje totální krach.

Ženy a jejich radikálnost

Každá změna je bolestná a muži se změnám brání poněkud více než ženy. To nevěrnice bývají ochotné ukončit kvůli novému stávající vztah, rozvést se, nebrat ohled na rodinu a na děti, neřešit společné bydlení... Pokud něco ohrožuje poměr nevěrnice, je to čas. Psycholog naznačuje, že pokud chce muž získat zpět svoji ženu jen pro sebe, není nič účinnějšího, než být trpělivý. Jak bylo řečeno výše, po dobrém, ani po zlém to s nevěrnou ženou nejspíš nepůjde.

Schopnost odpouštět

Sexuolog Radim Uzel i další odborníci na problematiku vztahů vyzdvihují také schopnost žen odpustit nevěrným partnerům. Muži se kvůli zmiňované ješitnosti a svému egu ženám v odpouštění mohou jen těžko rovnat. I to je jednou z klíčových překážek pro překonání nevěry ženy. I to je jeden z důvodů, proč mívají nevěry ze strany žen závažnější dopad.

Rekce na nevěru bývají horší než nevěra samotná. Více se dozvíte ZDE:

Literatura:

  • Šmolka, Petr: Nevěra Pro podváděné a podvádějící. Praha: Grada, 2010.
  • Uzel, Radim: Nevěra a co s ní. Praha: Petrklíč, 2010.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články