Poznat záletníka není jen tak. Existují projevy nevěry, které byste nečekali

Poznat záletníka není jen tak. Existují projevy nevěry, které byste nečekali
Zdroj: Freepik
Jaké jsou projevy nevěry? Na jedné straně může partner ztratit zájem o svůj protějšek. Na druhé straně se nevěrník může projevovat i v podobě zvýšeného zájmu o druhého. To proto, že má kvůli nevěře špatné svědomí.Ať se chování partnera změní k horšímu, či lepšímu, změna chování ve vztahu je vždy podezřelá.Nějaký problém ve vztahu se zaručeně projevuje i absencí intimity a potížemi v posteli.Nevěrníka může odhalit i řeč těla – stručné vyjadřování nebo pomalejší mluva. Mnohé prozradí i tón hlasu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Ať chceme nebo ne, nevěra může postihnout každý vztah. Čím delší je, tím vyšší je pravděpodobnost nevěry. Mohlo by se zdát, že s přibývajícími roky je vztah stále pevnější. Jenže s časem mizí ze vztahu vášeň a vzrušení, a pochopitelně chybí. Zvláště muži, kteří vzrušení pro život přirozeně potřebují, se pak rádi poohlížejí jinde.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 04. 06. 2020 13:00

Muži snáze podlehnou svodům krásných žen. Jejich partnerky potom bývají z nevěry hodně překvapené. Jak říká psycholog Pavel Rataj pro Český rozhlas: „Nevěra sice není normální, ale je pochopitelná.“

Jaké signály sledovat?

Nevěra se zpravidla neobjevuje zčistajasna, přestože to tak ženy mohou vnímat. Signály, že se něco děje, se dají ve vztahu vypozorovat. Pro ženy však bývají matoucí. Na jedné straně může partner ztratit zájem o svůj protějšek. Nemusejí ho lákat milostné hrátky, ani jiné společné aktivity. Vysvětluje to typicky tím, že nemá čas. Na druhé straně se nevěrník může projevovat i v podobě zvýšeného zájmu o ženu. To proto, že má kvůli nevěře špatné svědomí. Snaží se pak pozorností vůči partnerce zahnat výčitky, případně nevěru maskovat.

Každá změna je podezřelá

Ať se chování partnera změní k horšímu, či lepšímu, každá taková změna je vždy podezřelá.

Nějaký problém ve vztahu se zaručeně projevuje i absencí intimity a potížemi v posteli. Právě tyto milostné problémy vedou k nespokojenosti a nespokojenost je prvním krokem k nevěře. To platí jak pro muže, tak pro ženy.

Pokud chceme nespokojenost ve vztahu vyřešit, měli bychom začít tím, že o ní budeme mluvit. O nespokojenosti bychom přitom měli mluvit primárně s partnerem, nikoliv s někým jiným. Na význam komunikace mezi partnery upozorňuje ve svém článku pro server Psychologie i Simona Dosedělová, certifikovaná koučka a lektorka na životní spokojenost, se kterou nedílně souvisejí i vztahy.

Mluvte s partnerem

Přemýšlíte-li o tom, zda je, či zda by vám mohl být partner nevěrný, zkuste se ho přímo zeptat. Dle vztahové koučky samotná neschopnost mluvit o nepříjemných tématech vztah ohrožuje více než nevěra. Právě otevřená komunikace má být projevem vzájemné důvěry ve vztahu a také známkou toho, že vztah obstojí i v nejrůznějších krizových situacích. Jednou z nich je bezpochyby i nevěra.

Jak odhalit nevěru? Podívejte se:

Literatura: Šmolka, Petr: Nevěra Pro podváděné a podvádějící. Praha: Grada, 2010.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články