Madonin komplex: Když muži přestávají mít sexuální zájem o partnerku

Madonin komplex: Když muži přestávají mít sexuální zájem o partnerku
Zdroj: Freepik.com

Porod dítěte ovlivňuje nejen novopečenou maminku, ale také tatínka. Ve většině případů spíše pozitivně. Výjimečně se však může stát, že je tomu naopak a rodičovství vytvoří ve vztahu trhlinu. K takové situaci dochází například, když je otec u porodu nebo v ženě začne vidět svou vlastní matku. Pro tyto případy existuje specifické pojmenování - Madonin komplex. Co se s ním dá dělat?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 29. 05. 2020 10:00

Už název této psychické poruchy napovídá, co vlastně její symptomy způsobují. Muž totiž v jejím důsledku začne vidět svou partnerku jako svatou, podobně jako Matku Boží, a chovat k ní velkou úctu. Někdy v ní dokonce začne vidět vlastní matku. To má ale jeden velký háček - zároveň o ni přestane jevit zájem jako o ženu.

Jak se Madonin komplex projevuje?

Madoniným komplexem se zabýval Sigmund Freud. Popisoval ho jako situaci, kdy muž hledá ve své partnerce určitou náhradu své, zpravidla citově odtažité matky. Pokud ji v partnerce nenašel, pravděpodobně ji odpíráním pohlavního styku nevědomě trestá. Existuje ale i další případ, kdy muž v partnerce nachází rysy své matky a řeší to stavěním partnerky na piedestal. Tedy ji ochraňuje a pečuje o ni, ale sex s ní se pro něj stane právě proto něčím nepřirozeným. Někdy tyto problémy odstartuje i očekávání potomka.

Často se problémy objeví už v těhotenství

Problémy s intimitou ve vztahu partnerů mohou nastat už během ženina těhotenství. Muž s menší znalostí lidské anatomie se začne obávat poranění dítěte při pohlavním styku. Často se tedy objevují situace, kdy ženu odmítá na základě těchto argumentů.  Někdy je dalším důvodem právě výše zmíněný problém, že muž v těhotné partnerce najednou objevuje svou vlastní matku. V důsledku toho ji pak sice během těhotenství a porodu opečovává, ztratí o ni ale zájem jako o ženu.

Otec u porodu?

U některých mužů tento psychický problém vyvolává i jejich přítomnost u porodu. Křik, bolest a slzy ženy totiž mohou v nastávajícím tatínkovi probudit výčitky a pocit viny. Často se cítí být zodpovědný za náročnou situaci partnerky. Proto je vždy dobré toto riziko předem zvážit a muže se dotázat, zda se na přítomnost u porodního procesu cítí.

Do půl roku se vše spraví

Pozitivním faktem je, že u většiny mužů Madonin komplex do půl roku odezní. Samozřejmě je doba trvání psychického problému individuální. Pokud by ale potíže přetrvávaly déle, doporučuje se vyhledat odbornou pomoc psychologa nebo psychoterapeuta. Časem se obvykle vše samo upraví.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články