Jak na těhotenské nevolnosti: Funguje vhodný jídelníček, aromaterapie i babské rady

Jak na těhotenské nevolnosti: Funguje vhodný jídelníček, aromaterapie i babské rady
Zdroj: Freepik.com

Ne nadarmo se říká, že těhotenství je jedním z nejkrásnějších období v životě ženy. Nastávající maminky v něm většinou zažívají mnoho krásných pocitů štěstí a nedočkavé radosti. Někdy se ale dostavují také nevolnosti, které mohou celé těhotenství znepříjemnit. Jak si užívat jiný stav bez nežádoucích potíží?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 11. 05. 2020 09:00

Většina nastávajících maminek se cítí po celou dobu těhotenství jinak. Není se ale třeba obávat, většina z těchto pocitů je zcela příjemná a také přirozená. Co když se ale přece jen dostaví i nechutenství či závratě? Vyzkoušejte rady, které vám zaručeně uleví.

Příčiny nejsou zcela jasné

Pověstné ranní nevolnosti v těhotenství nejsou bohužel vždy tak úplně pouze ranní. Navíc ani jejich původ není dosud zcela objasněn a každou budoucí maminku postihují jinou měrou. Obecně se ale dá říct, že postihují spíše ženy, které mají k nevolnostem sklony i mimo těhotenství, například při jízdě v autě nebo v letadle. Častější jsou také při několikátém těhotenství.

Dodržujte režimová opatření – jde o základ prevence

Samozřejmostí v případě prevence nevolností by pro vás měl být pravidelný denní režim. Zaměřte se na to, co jíte a potraviny, které vám nedělají dobře, z jídelníčku ihned na nějaký čas vynechte. Stejně tak se nepřejídejte, vyhnete se tím zbytečnému nadýmání a bolestem břicha. Nezapomínejte na procházky a pobyt na čerstvém vzduchu. V případě, že nemáte vůbec chuť k jídlu, snažte se sníst alespoň malé porce několikrát denně s obsahem všech potřebných a důležitých živin. Důležité je, abyste správně a zdravě přibírala. S kontrolou váhy vám jistě pomůže i váš gynekolog.

Účinná aromaterapie

Vyzkoušejte účinky uklidňující aromaterapie. Obecně platí, že by vám vůně neměla být nepříjemná, neměla by vás nijak dráždit a měla by vás uklidňovat. Mezi příjemné vůně patří například aroma máty, citrusů nebo mandarinky. Aromaterapii můžete snadno provést doma pomocí speciálních aroma lamp. Příjemnou vůni, ale můžete nosit i v lahvičce vždy v kapse u sebe.

Pomůže zázvor

Ověřené babské rady mluví v souvislosti s těhotenstvím o zázvoru jako o všestranném pomocníkovi. Doporučená jsou například zázvorová lízátka. Vyzkoušet ale můžete také čaj nebo limonádu. S dávkováním to ovšem nepřehánějte a raději se o něm poraď se svým lékařem nebo lékárníkem.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články