Nezbytná výbava na podzim: Zázvor vám uleví od chřipky, a dokonce pomáhá i v boji proti rakovině

Venku se ochladilo, a tak horký zázvorový čaj přijde vhod.
Zdroj: Pixabay.com
Kořen zázvoru má léčivé účinky.Jako doplněk se přidává i k oblíbenému sushi.Pochutnat si můžete i na zázvorových sušenkách.Kandovaný zázvor je dobrý jako zdravé mlsání.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zázvor se těší popularitě po celém světě. Nejvíce využíván je v exotických kuchyních, a to pro svou výraznou vůni a chuť. Jako dochucovadlo ho používali už naši předci ve středověku. Vedle gastronomie ale našel uplatnění i v boji proti různým neduhům. V čem je nám zázvor největším pomocníkem dnes?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 25. 09. 2018 13:42

Je to především látka gingerol, která nám pomáhá hlavně v boji s bacily. Stejně jako kapsicin v chilli papričkách má i gingerol pikantní chuť. Při tepelné úpravě se změní na zingeron, který našel upotřebení jak v potravinářství, tak třeba při výrobě parfémů. Zázvor je bohatý na mnoho minerálních látek, jako jsou například draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a železo. Jako další zdravou nálož vám potom dodá vitaminy A, B1, B2, C a E.

Když si uvaříte ze zázvoru čaj, pomůže vám to nejen proti chřipce, rýmě a všem nepříjemným nemocem spojeným s přicházejícím podzimem a chladnějším počasím, ale tento zázračný kořínek pomáhá i proti nevolnosti a migréně. Jestliže vás pálí žáha, zázvor je ideálním tlumičem, stejně tak vám uleví od nadýmání, podporuje chod trávicího traktu a chuť k jídlu. Na ztuhlé svaly a bolest za krkem je ideální horký zázvorový obklad.




V neposlední řadě pomůže organismu, který se potýká s jednou s nejzákeřnějších nemocí - rakovinou. Podle nové studie organizace Public Library of Sciences právě zázvor obsahuje složku 6-shoagol, která dokáže likvidovat rakovinotvorné buňky mnohem efektivněji než chemoterapie. Tato látka vzniká sušením nebo vařením zázvorového kořene. Studie poukazuje na fakt, že přírodní látky mají větší šanci na úspěch v boji s nádorem než samotné ozařování.


Odkud tento roztodivně vypadající kořen pochází, není přesně známo. Co je ale jisté, že ho využívali Číňané a Indové již před třemi tisíci lety a díky mořeplaveckým výpravám se rozšířil do celého světa. Díky tomuto zázračnému kořínku si můžeme pochutnat na lahodných pokrmech i snáze zvítězit nad otravnou chřipkou.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články