Přepisování minulosti: Uznávaný psycholog dává návod, jak poznat vztah odsouzený k zániku

Přepisování minulosti: Uznávaný psycholog dává návod, jak poznat vztah odsouzený k zániku
Zdroj: Unsplush.com

Šťastné páry lze nezřídka rozpoznat na první pohled. I laik dokáže intuitivně vnímat lásku a pouto mezi dvojicí, ačkoli to zpravidla nedokáže objektivně vysvětlit. Stejně jako existují určité charakteristiky šťastných párů, existují i znaky, které poukazují na blížící se krach.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 28. 05. 2020 12:00

Americký psycholog John M. Gottman z Washingtonské univerzity, autor knihy Sedm principů spokojeného manželství, umí předpovědět rozpad vztahu s přesností více než 90 %. Stačí mu k tomu pozorovat pár 15 minut na videu.

Jak se pozná spokojenost? A jak nespokojenost?

Gottman v rámci svého výzkumu sledoval více než stovku novomanželských párů, mj. během konfliktních situací. Právě to mu pomohlo jednak definovat principy spokojeného manželství, jednak znaky nadcházejícího rozvodu. Mj. poukazuje na tzv. čtyři jezdce apokalypsy – kritiku, pohrdání, defenzivnost nebo zazdívání. Píše také o zaplavení partnera negativitou nebo řeči těla, která znemožňuje vést produktivní diskuzi.

Psycholog poukazuje i na zvláštní postoj k minulým událostem ve vztahu...

Jaké jsou vzpomínky páru? A jaká je realita minulosti?

Spokojené páry vnímají minulost převážně pozitivně, oba partneři rádi vzpomínají na společné zážitky a příjemné chvíle. I náročná období popisují s láskou a respektem vůči druhému, vyzdvihují sílu, díky které i to zlé ve vztahu dokázali překonat. Páry, u kterých Gottman předpovídá konec, jsou typické tzv. přepisováním minulosti.

Dvojice si buď společnou minulost vůbec nevybavuje, to v lepším případě, anebo minulost vidí příliš negativně. Vzpomínky jsou pak temnější než realita minulosti. Nutno podotknout, že jedním ze znaků páru odsouzeného k zániku jsou podle Gottmana i opakované neúspěšné pokusy o nápravu. Ty se přidávají ke vzpomínkám viděným pod optikou černého skla.

Tento negativní pohled na minulost také vede k tomu, že lidé jsou ve vztahu permanentně ve střehu. Stále čekají něco špatného a jejich očekávání se nakonec opravdu zhmotní.

Literatura: Gottman, John M.: Sedm principů spokojeného manželství. Praha: Jan Melvil Publishing, 2014.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články