Vztah zalitý sluncem a láskou? Dá se vyhnout tomu, aby ho zahalily mraky?

Začátky vztahů se nesou ve znamení sladké zamilovanosti a opojení smyslů. Nasazujeme si růžové brýle a chováme se jinak než obvykle. Právě to však ohrožuje budoucnost vztahu.
Zdroj: Unsplash.com
Začátky vztahů se nesou ve znamení sladké zamilovanosti a opojení smyslů. Nasazujeme si růžové brýle a chováme se jinak než obvykle. Právě to však ohrožuje budoucnost vztahu.Zamilovaný člověk mívá tendence podřizovat svému protějšku svůj běžný život. Čas najednou přizpůsobuje tomu, aby s druhým byl co nejvíce. Je to pochopitelné, ale pro dlouhodobý vztah to není výhodné. Zamilovaný lásce obětuje část své osobnosti, a ta mu logicky začne časem chybět. Neúplná osobnost navíc pozbývá na atraktivitě u opačného pohlaví.Ve snaze zaujmout nového partnera je člověk schopný změnit svůj vzhled, chování, postoje i záliby. Nasadí si masku ideální ženy nebo ideálního muže. Již na začátku tak svůj protějšek klame. To je to nejhorší, co může pro budoucnost vztahu udělat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Stav totální zamilovanosti můžeme vnímat jakkoli, vždy však bude provázený zvláštním chemickým koktejlem. Hormony jako serotonin, dopamin nebo phenylethylamin, který umí vytvořit lidské tělo, ale je také součástí halucinogenních drog, ovlivňují nervová zakončení v mozku. To vysvětluje ošálení smyslů a pomatení mysli, které se u zamilovaných dá nezaujatými pozorovat. Všechno má však svůj konec.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 20. 05. 2020 12:00

Alina Schumannová a Marie Robovská v knize Vše, co bychom měli vědět o mužích ohraničují vztah absolutní zamilovanosti délkou maximálně dva až čtyři roky. Tato doba prověří, zda má vztah budoucnost. Ani poté však není vyhráno, naopak. Dvojice bude muset obstát ve složitější zkoušce, ve zkoušce stereotypu a každodenního života.

Konflikty byly, jsou a budou. Ale...

A každodenní život přináší problémy a nepříjemnosti. Žádnému vztahu se nevyhnou konflikty, které však nutně nemusejí znamenat jeho konec. Prokážou schopnost obou partnerů konflikty společně řešit, anebo také poukážou na neschopnost řešit konflikty u jednoho či obou z páru. Rozpad vztahu je pak jenom zdánlivým řešením, protože člověk si tuto neschopnost nese i do vztahu dalšího.

Jak dlouho trvá naivita člověka?

Kamenem úrazu většiny vztahů je nedospělý přístup k řešení problémů, na který narážíme i u dospělých lidí mnohem více, než by bylo zdrávo. Vztahům neprospívá ani naivita, kdy si svého partnera idealizujeme. Jakmile však vyprchá prvotní zamilovanost, mizí i iluze o partnerovi nebo tolerance k jeho negativním vlastnostem. Sundáme růžové brýle a nestačíme se pak divit, koho máme po svém boku.

Pravdou je, že si na začátku vztahu nasazujeme masky dokonalých žen a mužů, abychom druhého upoutali. Časem však masky odkládáme. Ve svém protějšku hledáme ideál, sami doufáme, že protějšek vnímá i nás jako ideál... Jenže to všechno je jen iluze a sebeklam, ze kterého musíme zákonitě vystřízlivět. Nikdo z nás totiž není dokonalý, zvlášť ve vztahu se musejí projevit i skryté stránky naší osobnosti.

Každého z nás omezují nereálné iluze o ideálním protějšku, ale také skrytá zákoutí vlastní duše, která se snažíme před druhými maskovat. Žádný vztah není trvale zalitý sluncem, čím dříve si to uvědomíme, tím lépe nám ve vztahu bude. A to i přes občasnou oblačnost.

Čeho se vyvarovat na začátku vztahu? Jak předejít budoucím problémům? To se dozvíte ve FOTOGALERII:

Literatura: Robovská, Marie, Schumannová, Alina: Vše, co bychom měli vědět o mužích: Kniha nejen pro ženy, jak porozumět mužům. Praha: Alferia, 2012.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články