Jak poznat, že se ze vztahu stala jen romantická iluze?

Jak poznat, že se ze vztahu stala jen romantická iluze?
Zdroj: Unsplash.com
S fantazií se lépe přizpůsobujeme okolnímu prostředí i lidem ve své blízkosti. Fantazie je tedy prospěšná ve vztazích. Má to však podmínku. Musí jít o vztahy zdravé.Do fantazie můžeme také utíkat od problémů, které bychom měli řešit. Žít ve světě fantazie je přitom snazší než žít v reálném světě. Také vztahy a potřeby, které mají vztahy uspokojovat, můžeme raději prožívat na úrovni fikce. Je to jistější, bezpečnější a méně zraňující. Pořád je to však fikce.Fantazie jako alternativu reálných vztahů využívají zvláště ti, kteří v raném dětství trpěli nedostatkem pozornosti a lásky ze strany rodičů. Takoví lidé pak budou inklinovat k tzv. seberodičovství. Jednoduše nemají důvěru v okolní svět, a tak ji hledají ve svém vlastním světě. + 1 fotka+ 2 fotky

Americký psycholog Robert W. Firestone promítá do vztahové problematiky téma fantazie. Hovoří o tom, jak snadno lidé opouštějí reálný svět, aby žili ve svých představách. Je to bezpečnější a mnohdy příjemnější. Jenže to není realita. Fantazií si pomáháme i v dlouhodobých vztazích. Místo stereotypu volíme iluzi dokonalé lásky, skutečný obsah je však úplně jinde.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 22. 05. 2020 12:00

Stav prvotní zamilovanosti se zpravidla pojí s výjimečnou pozorností, kterou tomu druhému věnujeme. Také proto, že svůj protějšek neznáme,  se o něj intenzivně zajímáme. Současně jsme k němu velmi tolerantní, respektujeme všechny stránky jeho osobnosti. Až časem nám začnou vadit jeho chyby.

Firestone pro Psychology Today popisuje, že vztah se v průběhu měsíců a let může stát zvykem víc než ryzím emocionálním prožitkem. Otevřenost typickou pro začátky vztahů postupně vystřídá rutina.

Když blízkost střídá tzv. fantazijní pouto

Dle psychologa trvá první fáze vztahu asi dva roky. Poté zájem o druhého upadá, ale vztah pokračuje dál. Lásku může nahradit tzv. fantazijní pouto. Zastupuje blízkost ve vztahu, ale o skutečnou blízkost nejde. Je to iluze lásky, provázená neochotou riskovat a neschopností vyjadřovat své skutečné pocity. Pramení ze strachu, který si v sobě neseme většinou již z dětství.

Vztah, který funguje jenom na oko

Dvojice udržuje vztah pomocí jednoduchých rituálů, například polibek při příchodu domů. Typické jsou povrchní otázky a nic neříkající odpovědi. Pár spolu řeší většinou provozní záležitosti, vše zdánlivě běží, jak má. Navenek se vztah jeví v pořádku, ale lidé spolu nesdílejí své niterní stavy. A to je problém.

Fantazijní pouto je typické různými partnerskými rituály, ale také neschopností vyjádřit skutečné pocity. Lidé ve vztahu nejsou autentičtí, což se odráží i v nedostatku očního kontaktu. Fantazijní pouto se dá rozpoznat i tak, že o sobě partneři mluví v množném čísle, v třetí osobě nebo dokonce přes prostředníka, často dítě.

Jak z toho ven?

Chce to především odvahu. Stavět se dá na upřímnosti a očním kontaktu. Dvojice by spolu zase měla začít otevřeně mluvit o svých pocitech a potřebách. Nezřídka dochází ke zjištění, že toho druhého vlastně neznáme. I to může být začátek další fáze vztahu, kdy se znovu o druhého zajímáme, věnujeme mu pozornost a péči.

Není o co stát. Jak fantazie ničí vztahy? TO ODHALUJE FOTOGALERIE:

Literatura: Firestone, Robert W.: The Fantasy Bond: Structure of Psychological Defenses. BookBaby. 1985.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články