Jak udržet vztah zajímavý i po letech

Jak udržet vztah zajímavý i po letech

Nečekané výlety, romantické vzkazy, snídaně do postele. K těmto činům se na počátku romantického vztahu vážně nutit nemusíme. Na nového partnera se nezřídka díváme jako na Boha, pokud je označení „spřízněná duše“ krátké. S postupem času ale chemie vyhasíná. A spolu s ní i jiskra, co nás štípala k tomu, abychom nepřestaly partnera fascinovat. Vkradla se rutina i do vašeho vztahu? Tak ji vykažte. Pomocí těchto pěti způsobů.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 29. 11. 2017 18:54

1. Ulovte nové zážitky

Během společných let jste spolu něco zažili. Máte „svůj“ oblíbený film, „svou“ restauraci i „svou“ lavičku v parku. Jsou to takové kotvy, víte, že se k nim vždycky můžete vrátit a nezklamou vás.

Nelpěte ale na nich, doporučuje párová terapeutka Sarah Schewitz. A zkuste něco nového. Něco, co naruší vaši obvyklou rutinu. Možná budete překvapeny vlastností či reakcí, kterou jste u partnera dosud nezpozorovali.

2. Zajímejte se o něj

To zní jako základní předpoklad vztahu, viďte? Ale kdy naposledy jste si společně popovídali o tom, co se honí myslí i životem toho druhého?

Popovídejte si o momentálních emocích, budoucích přáních a celkovém rozpoložení v posledních týdnech. Trvejte na tom, aby vám partner odhalil také oblasti, ve který mu to „drhne“. Možná vás překvapí příliv niterních informací, o kterých jste neměli ani tušení.

Maxpixel.freegreatpicture.com

3. Mějte sex. Zn.: Vědomě

Žádné překvapení se nekoná – sex mezi dlouholetými partnery často ovládne rutina. Zhasnete, líbáte se, mezitím se svléknete a skončíte v pozici, na kterou jste zvyklí. V podstatě byste dokázali popsat scénář každého milování. Nemění se.

Ale vzpomeňte si, když jste ho naposledy slyšely slastní vzdychat? Kdy pohár jeho nedočkavosti přetékal co minutu a panenky se mu protáčely blahem?

Překvapte partnera neočekávaným drážděním, sveďte ho na netradičním místě (nejen) v domě a možná i zapojte dalšího hráče do hry (teď nemyslíme z masa a kostí, ale sexuální hračku nebo třeba kostku ledu). Motivujte se představou, jak se vám partner plně odevzdává

4. Vyjděte si na rande

Ano, znamená to překročit práh domu a těšit se z přítomnosti partnera. Opět tu hraje roli vědomí – nechte proto mobily doma a vyhněte se místům, kde běží televize. Ideálně také zamítněte místa, kde se o vaši pozornost stará někdo nebo něco jiného, jako jsou divadla, kina a podobně. Zvolte intimnější prostředí. Místo, kde budete jen vy, on a jeho slova a emoce. Naslouchejte si.

5. Překvapujte

„Dokonce i sladký – nebo neslušný – překvapivý vzkaz může stačit k tomu, aby se rozhořel plamen nadšení. Květiny, šperky, čokoláda a romantické vzkazy věnované jen tak vždycky udrží vztah zajímavý a vašeho partnera ve hře,“ řekla terapeutka Schewitz.

I tato malá gesta prozradí, že neberete partnera jako samozřejmost. Jako někoho, koho snadno můžete nahradit.

Najít spřízněnou duši je pořád zázrak. Připomínejte to sobě i svému partnerovi.

Zdroj: Askmen

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články