Chcete mít zdravé a sebevědomé dítě? Těchto pět vět mu nikdy neříkejte

Chcete mít zdravé a sebevědomé dítě? Těchto pět vět mu nikdy neříkejte
Zdroj: Pixabay.com

Dětská psychika je velmi křehká a teprve se vyvíjí. Při každodenní výchově potomka byste proto měli všechna slova vždy nejdříve dvakrát zvážit. Citlivějším jedincům by totiž některé věty mohly nenávratně ublížit. Jakým poučkám při výchově je raději lepší se vyhnout jednou pro vždy?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 03. 05. 2020 14:00

Je jasné, že skoro žádný rodič nechce svému dítěti dobrovolně snižovat sebevědomí. Co když to ale děláte nevědomě? Existují ohrané fráze, na které je třeba si dát velký pozor a raději je před dítětem ani nikdy nevyslovovat.

Nebezpečná věta č. 1: Jsi až moc citlivý/á

Tuhle větu, která dítě odepisuje proto, že se nebojí vyjádřit své emoce, fakt raději zapomeňte. Těžko říct, kde se tahle fráze vzala, ale jedno je jisté. Zraňuje nejen děti, ale i dospělé. Opravdu chcete svou ratolest odsoudit k věčnému introvertství? Pokud dítě umí vyjádřit své nejhlubší emoce, je to dobré znamení, ne špatné. Nezapomeňte, že v dětství se psychika teprve vyvíjí. Proto je normální, že děti prožívají různé emoce a události jinak a intenzivněji než dospělí. Snažte se je raději pochopit a vyhněte se odsuzování.

Nebezpečná věta č. 2: Buď už zticha!

Pokud chcete mít sebevědomé dítě, přestaňte ho neustále okřikovat, aby zmlklo. Nejen, že mu touto větou srazíte sebevědomí pod bod mrazu, protože si bude myslet, že jeho projev je špatný, ale také mu tím zabráníte naučit se správně a efektivně komunikovat s okolím. Pokud ho budete neustále plísnit za mluvení, může se stát, že například dostane strach se ve škole hlásit, i když bude vědět správnou odpověď. Navíc se nejspíš bude bát i mluvit se svými vrstevníky. Pokud se vám zdá, že dítě říká něco nepravdivého, jděte na to opačně. Trpělivě mu vysvětlete, proč je to jinak, ale pozor na přehnané opravování. Pak se ho zeptejte, zda už je mu vše jasné. Není totiž nic účinnějšího než vzájemně poučné povídání.

Nebezpečná věta č. 3: Proč? Protože jsem to řekl/a

Něco po svém dítěti požadujete, přikazujete mu, co má nebo nesmí dělat, avšak bez vysvětlení? Děláte velkou chybu. Nezapomínejte, že děti během svého dětství vše teprve poznávají a snaží se chápat. Touto větou ale dítěti říkáte, že po něm chcete něco, co vlastně nemá hlubší smysl. Nejen, že nejspíš neposlechne, protože prostě neví, proč by mělo, ale ještě ke všemu (a to je mnohem horší) dítěti zamezíte v chápání smyslu zavedených pravidel výchovy a okolního světa. Až dítě bude vzpurné a zlobivé, vzpomeňte si na tuto větu, která na tom možná nese svůj podíl.

Nebezpečná věta č. 4: Proč nemůžeš být jako Matěj...

Věta, ve které své dítě přirovnáváte k někomu jinému, ať už jeho sourozenci, spolužákovi nebo kamarádovi, je vůbec nejhorší. Prakticky v ní upřednostňujete ostatní a nechtěně tak ukazujete svému dítěti, že je méněcenné. Co je ale ještě horší, dítě to může pochopit i tak, že ho máte méně rádi než dotyčného, se kterým ho poměřujete. Této větě proto řekněte jednou pro vždy jednoznačné ne! Když už budete chtít své dítě k něčemu motivovat, raději na to jděte pozitivně. Zkuste namísto této nepřátelsky laděné věty říci například: „Myslím, že s trochou trpělivosti, Ti to určitě půjde. Máš na to, tak se snaž.“ Tímto výrokem svého potomka nejen podpoříte, ale ukážete mu, že v něj věříte. Uvidíte, že pozitivní změna na sebe nenechá dlouho čekat.

Nebezpečná věta č. 5: Raději to ani nezkoušej.

Neexistuje asi žádná více demotivující věta než doporučení, aby dítě něco nedělalo, protože jeho činnost je vámi rovnou odsouzena k neúspěchu. Pamatujte, že nejen děti, ale i dospělí lidé se neustále učí metodou pokusu a omylu, která je ze všech nejúčinnější. I kdyby se jednalo o činnost, o které tušíte, že dítěti třeba hned nepůjde, rozhodně mu nebraňte, pokud ji chce vyzkoušet. Raději ho pozitivně motivujte a v případě neúspěchu mu jen trpělivě poraďte, co může při dalším opakování činnosti změnit. Rozhodně ale nikdy nad ním nelámejte hůl. Dejte mu prostor, aby se mohlo správně a zdravě vyvíjet a učit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články