Klíč, kterým zlepšíte vztah s partnerem i lidmi ve svém okolí. Zkuste pochopit jejich chování

Dohání-li nás druzí k šílenství, často je to proto, že je nechápeme. Klíčem je onen důvod. Jednoduše máme určité zkušenosti z minulosti, které jsou důvodem našeho současného chování.
Zdroj: Unsplush.com
Vztahy mezi lidmi jsou nezřídka komplikované. S některými lidmi bývá potíž, ale vždy je lepší s nimi vycházet než nikoliv. Nelze vyřešit problémy jiných, ale lze nabídnout pomoc anebo alespoň projevit pochopení.Jakkoli negativní chování daného člověka aktuálně je, vždy se dá najít důvod, proč se právě tak chová. Existuje vysvětlení, nikoliv ospravedlnění.Dohání-li nás druzí k šílenství, často je to proto, že je nechápeme. Klíčem je onen důvod. Jednoduše máme určité zkušenosti z minulosti, které jsou důvodem našeho současného chování.Budeme-li hledat důvod, proč se druhý chová tak, jak se chová, snáze překonáme i jeho nepříjemné projevy. Přitom alespoň náznak pochopení u svého protějšku může člověka přimět změnit své chování a postoj vůči druhé straně.+ 1 fotka+ 2 fotky

Můžeme změnit sebe, ale nemůžeme předělat někoho jiného. Přesto lze nenápadnými kroky vylepšit vztahy ve svém okolí. To platí pro milovanou partnerku nebo partnera, stejně jako příliš starostlivou tchyni, věčně nespokojeného šéfa nebo nevrlého souseda. Vztahy mezi lidmi jsou nezřídka komplikované. S některými lidmi bývá potíž, ale vždy je výhodnější s nimi vycházet než nikoliv.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 27. 04. 2020 11:00

Každý z nás se v různých životních fázích potýká s rozličnými problémy. Nelze vyřešit potíže jiných, ale lze nabídnout pomoc, anebo alespoň projevit pochopení. Jakkoli negativní chování daného člověka aktuálně je, vždy se dá najít důvod, proč se právě takto chová. Existuje vysvětlení, nikoliv ospravedlnění.

Lidé nejsou tak odlišní, jak to vypadá

Denně se potkáváme s mnoha lidmi, kteří jsou nám více či méně blízcí. Každý z nás má přitom osobité chování a vyjadřování, jinou osobnost a emoce, které prožívá různě. Přesto máme my lidé hodně společného.

Dohání-li nás druzí k šílenství, často je to proto, že je nechápeme. Klíčem je onen důvod. Budeme-li se držet slavného Freuda, půjde především o rodiče a výchovu, zážitky z dětství. Můžou to být genetické faktory, poeticky to, co si neseme od předků. Jednoduše máme určité zkušenosti z minulosti, které jsou důvodem našeho současného chování.

Vždy existuje nějaký důvod

Možná máte pocit, že nějakého člověka nechápete. Probouzí ve vás emoce, které vás ovládají a zatemňují vám mysl... Zkuste si představit, že byste zažil to, co ten člověk. Možná neznáte celou jeho minulost. Nevíte, co se mu událo předtím, než vás potkal. Jisté však je, že existuje nějaký důvod, proč se chová tak, jak se chová. Může jít o nicotný důvod, ale vždy tady je. Nemusíte znát detaily. Přesto vám alespoň povědomí o existenci důvodu pomůže snáze zvládnout i nepříjemné chování druhého vůči vám. Pokud u vás protějšek registruje alespoň nástin pochopení, pravděpodobně změní své chování a postoj. Tak to vidí autor Richard Templar, autor bestselleru 100 zlatých pravidel pro úspěšné vztahy s lidmi.

Cílem není házet vinu na jiné nebo hledat omluvy pro negativní přístup. Není žádoucí přenášet své problémy na své okolí, ale v reálném životě se to prostě děje. Snáze se s tím vyrovnáme tehdy, pokud pochopíme důvod. Nejenže tím prospějeme jiným, ale prospějeme tím především sami sobě. Každý z nás bude spokojenější, bude-li prožívat spokojenější vztahy.

Chcete vědět víc? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Literatura: Templar, Richard: 100 zlatých pravidel pro úspěšné vztahy s lidmi. Praha: Grada, 2018.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články