Slavný psycholog nabádá ke spokojenosti: Někdy je lepší se neptat, říká

Slavný psycholog nabádá ke spokojenosti: Někdy je lepší se neptat, říká
Zdroj: Unsplush.com
S fantazií se lépe přizpůsobujeme okolnímu prostředí i lidem ve své blízkosti. Fantazie je tedy prospěšná ve vztazích. Má to však podmínku. Musí jít o vztahy zdravé.Do fantazie můžeme také utíkat od problémů, které bychom měli řešit. Žít ve světě fantazie je přitom snazší než žít v reálném světě. Také vztahy a potřeby, které mají vztahy uspokojovat, můžeme raději prožívat na úrovni fikce. Je to jistější, bezpečnější a méně zraňující. Pořád je to však fikce.Fantazie jako alternativu reálných vztahů využívají zvláště ti, kteří v raném dětství trpěli nedostatkem pozornosti a lásky ze strany rodičů. Takoví lidé pak budou inklinovat k tzv. seberodičovství. Jednoduše nemají důvěru v okolní svět, a tak ji hledají ve svém vlastním světě. + 1 fotka+ 2 fotky

Paul Watzlawick ve své knize Všechno dobré je k něčemu zlé popisuje muže, který žil šťastně a spokojeně, než se začal ptát. Zvědavost či přímo lehkomyslnost ho vedla k otázce, zda se život řídí nějakými pravidly. S touto nešťastnou otázkou přišel o svůj klid.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 15. 05. 2020 12:00

Muž z knihy dopadl asi jako stonožka, které se zeptal šváb, jak je možné, že všech sto svých nohou dokáže tak elegantně sladit a vést k tak dokonalému pohybu. Když mu stonožka chtěla odpovědět, musela se zamyslet. Její elegantní a dokonalá chůze rázem zmizela. Zapojila mysl a nedokázala už udělat ani krok.

Nejistota: základní problém

Otázka na pravidla života nebo také uspořádání světa souvisí s nejistotou. Jde o to, že nejistota, která je jednou ze základních charakteristik života jako takového, odporuje potřebě člověka mít nějakou jistotu a pocit bezpečí. Dokud žije v nevědomosti, neuvědomuje si, že jistotu nemá. Jakmile však začne po jistotách pátrat, ztrácí půdu pod nohama, cítí se ztracený.

Muž z knihy opustil svoji naivní důvěru v život a stal se posedlý hledáním jistoty. Nedokázal si vysvětlit, jak dlouho mohl žít s pocitem jistoty, když žádnou jistotu ve skutečnosti nemá. Nejistota ho ovládla. Podobné principy fungují i ve vztazích.

Život není jen vztah

Přestože je význam vztahů v životě neoddiskutovatelný, neměli bychom se soustředit pouze na svůj vztah. Někdy je totiž právě nadbytečný tlak na partnera tím, co vztah poškozuje. Pokud budeme urputně budovat svůj partnerský vztah a zapomínat přitom na další oblasti lidského života, především rodinu a přátele, práci, finance nebo koníčky, spláčeme nad výdělkem.

Na druhé straně bychom si však neměli ohledně partnerského vztahu nic nalhávat. Idealizace vztahu a partnera, tzv. fantazijní pouto, kdy žijeme život bez vyjadřování skutečných emocí, nepřináší nic dobrého. Dokud vztah funguje zdravě, je lepší se neptat a neřešit zbytečnosti. V případě potíží se však vyplatí otevřený přístup a komunikace. Rozhodně ničemu nepomůže utíkat do fantazie a vytvářet si svůj vlastní svět.

Jak fantazie škodí vztahům? TO SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Watzlawick, Paul: Všechno dobré je k něčemu zlé. Praha: Portál, 2015.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články