Paul Neumann a Joanne Woodwardová: Lásku jim nikdo nepřál, přesto vydržela přes půl století

Newmann, Wooward
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Superhvězda stříbrného plátna a charakterní herečka. On seriózní i vrtošivý. Ona na veřejnosti spíš bouřlivá a v soukromí překvapivě strohá. Dva protiklady, které spolu navzdory úsudku veřejnosti žijí již desítky let.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 01. 08. 2020 14:00

Herecká hvězda s pronikavýma modrýma očima byla vždy idolem žen. Na jeho avantýrách se dobře uživilo mnoho bulvárních novinářů. Ti mu nejednou proklamovali strmý pád. Ovšem mýlili se, Paul Newmann se ze svých průšvihů vždycky dostal. „Někdo nahoře mě má rád,“ parafrázoval Newmann svůj život titulem jednoho ze svých filmů. „Hlavně jako mladý jsem žil opravdu nebezpečně. Hodně žen, hodně vzrušení, hodně whisky!  Kromě toho jsem naštěstí měl a mám i Joanne, která mě vždycky přivedla zpátky na zem. A za to ji miluju, děkuju, i když už trochu senilním,“ vzdal herec neobvyklý hold své druhé manželce letos při uvedení do síně slávy filmové akademie…

To se nemělo stát…

Bylo dvacátého listopadu roku 1978. Ve dvě hodiny ráno se v rezidenci Paula Newmanna v Ohiu rozezněl telefon. Herec chvíli poslouchal, pak zdrceně zavěsil, zabalil si malý kufr a beze slova odešel od své ženy. Právě se totiž dozvěděl, že Scott, jeho syn z prvního manželství, zemřel na předávkování drogami. „Tehdy to vypadalo, že se naše manželství rozpadlo. Paul se mnou odmítal mluvit. Odešel neznámo kam, vůbec jsem ho nemohla sehnat. Synovu smrt si vzal za vinu. Kdyby kvůli mně neopustil svou první ženu a děti, tak by se to prý nestalo. V té době jsme spolu žili už dvacet let, přesto jsem si byla jistá, že je konec. Naštěstí mne po čase Paul zase pustil k sobě, abych mu pomohla překonat tu hroznou ztrátu. A naše manželství vydrželo asi největší krizi společné cesty,“ komentovala Joanne Woodwardová osudný moment manželství s Paulem Neumannem.

Jsem prostě jen takový taťka, madam…

Narodil se jako druhý syn židovského obchodníka a maďarské Židovky. Chtěl být profesionální sportovec, v roce 1943 však zatoužil po kariéře válečného pilota. Tento sen ale vzal za své ve chvíli, kdy se zjistilo, že je barvoslepý, takže válku v Tichomoří strávil „jen“ jako radista.

Nakonec vystudoval ekonomii, ovšem ani na chvíli prý neuvažoval, že by se jí někdy věnoval. Psal se rok 1947 a urostlý mladík se pustil do studia herectví. Brzy se ukázalo, že má nejen krásnou tvář s neodolatelnýma modrýma očima, nýbrž i notnou dávku talentu. Talent ovšem měl i v dobývání ženských srdcí. Jenže díky přísné výchově si do života přinesl i notnou dávku morálky. A tak když se mu stala „nehoda“ s jeho tehdejší přítelkyní herečkou Jacqueline Witte, oženil se s ní.

Ze svazku se nakonec narodily děti tři – právě zmiňovaný syn Scott a dvě dcery. Jenže ani tři děti štěstí páru nepřinesly. Na veřejnosti se vědělo, že manželství je nešťastné, hádky a křik byly na denním pořádku, Jacqueline vinila Newmanna z toho, že už si jako herečka „neškrtne“ a skončila jako žena v domácnosti. Rozpad manželství byl na dosah už na počátku 50. let.

A že se rozvod nedal zvrátit, zapříčinila i jedna nádherná herečka, s níž se sešel při natáčení slavného filmu Dlouhé horké léto. Jmenovala se Joanne Woodwardová a kromě krásy oplývala i inteligencí. A přes své mládí byla dokonce nominována na Oscara. I ona se do pohledného herce úplně zbláznila a to i přesto, že jí bez okolků řekl, že je táta tří dětí a hodlá jím i zůstat.  Zároveň jeho náboženská výchova způsobila, že se se svým mimomanželským vztahem nedokázal smířit a osobní problémy utápěl v alkoholu. Problémy s pitím vygradovaly dokonce zatčením za výtržnost a řízení v opilosti. Když ho pustili na kauci (kdo ji asi zaplatil, když manželka to nebyla?!), vyzvedla jej na policejní stanici Woodwardová. Jestliže do té doby se o jejich poměru jen špitalo, teď už to bylo jasné…

Nejdřív psychiatr a pak… láska

Naštěstí si Neumann uvědomil možné následky svého incidentu a vyhledal psychiatra. Sám k němu docházel dokonce několik měsíců. Pod vlivem psychoanalýzy nakonec Newmann dospěl k těžkému rozhodnutí a požádal svou ženu Jacqueline o rozvod. Ta ovšem odmítla. Zřejmě nečekala, že se Newmann od ní stejně odstěhuje a s Woodwardovou si najme dům v Malibu.

A láska Woodwardové musela být opravdu silná. Jinak by stěží mohla vydržet hysterické telefonáty Paulovy první ženy i to, že jejich vztah byl dokola propírán na straně tisku a osobou zodpovědnou za rozpad šťastné rodiny byla označena samozřejmě ona. Naštěstí paní Neumannová si dala nakonec říct, v roce 1957 dala souhlas k rozvodu a se třemi dětmi se přestěhovala do Los Angeles. Newmann se dál stýkal se svými dětmi, z nichž právě zmiňovaný, v té době sedmiletý Scott nesl rozvod rodičů nejhůř.

Z herečky domácí puťka? Ani náhodou…

Velmi brzy po rozvodu si Paul Joannne v Las Vegas vzal. Newmannovi bylo těsně předtím třiatřicet, Joanně málo přes osmadvacet. Svatba na druhý pokus byla pompézní a v hollywoodském stylu. A vzhledem k tomu, jak Newman kašlal na všechny okázalosti, zřejmě si velkolepý obřad za přítomnosti pěti set hostů přála Joanna. Taky si na ni musela počkat v ústraní a chtěla si zjevně vynahradit ty měsíce ústrků coby milenky.

Na svatební cestu pak manželé zavítali do Londýna. Po návratu se oba ponořili do práce. Joanna se sice na čas stáhla, ale být paní v domácnosti ji nijak netěšilo. S Paulem pak spolu vytvořili mnoho nezapomenutelných filmových dvojic, a když začal herec sám režírovat, obsadil svou manželku do několika úspěšných filmů.

Jak to bylo s Elizabeth?

Kromě krize kolem smrti Scotta se mluví ještě o jedné závažné epizodě z jinak šťastného života Joanny a Paula. Stojaté vody manželství rozbouřila jedna černovlasá sexbomba jménem Elizabeth Taylorová. Newmann se s ní několikrát setkal při natáčení a nezapomenutelnou kreaci vytvořili ve filmové adaptaci románu Tennessie Williamse Kočka na rozpálené střeše. A právě při natáčení tohoto slavného filmu mělo dojít mezi oběma herci k intimnímu sblížení. Elizabeth o své milostné eskapádě veřejně mluvila i do novin a Newmann stejně zarputile zapíral. A Joanna? Zuřila! Ovšem s grácií a po svém. Kdoví, jestli se své konkurentky bála, jisté je, že se na čas od Paula odstěhovala. Odjela na pár týdnů „na dovolenou“ do Evropy. Nakonec se ale ke svému milovanému muži vrátila.

Láska i byznys

Úspěch dlouholetého manželství obou filmových star možná tkví i v jejich společném obchodním duchu. Kromě toho, že oba sdílejí herecký talent, sdílejí i smysl pro obchod. Paul si v roce  1969 založil s Barbrou Streisandovou, Sidneym Poitierem a Stevem McQueenem produkční společnost First Artists. Ta funguje do dnešních dní a kromě filmů produkuje i reklamy zaměřené na ekologii a dokumenty o zhoubě zbrojařského průmyslu, jehož velkým odpůrcem je modrooký herec už odedávna.

Jenže Joanne chtěla taky něco dělat. A tak dostala nápad založit potravinářskou společnost. Vznikla firma Newmann‘s Own, která distribuuje hořčice, dresinky, omáčky a dnes už i limonády do mnoha zemí světa. Obchody jdou skvěle a peníze se na jejich konto jenom hrnou. Jenže manželé je zase posílají dál. Na charitu. A všechny, jiné přání prý nemají. Jen dožít šťastně spolu.

Podklady: Paul Newmann & Joanne, napsal  Joe Morella, Edward Z. Epstein, Barbara Schichterová: Slavné herecké páry

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články