Divoké manželství Salvadora Dalího a jeho Galy: Když odešla, odsoudil se k smrti žízní

Divoké manželství Salvadora Dalího a jeho Galy: Když odešla, odsoudil se k smrti žízní
Zdroj: Wikimedia Commons, Library of Congress, Public Domain

Byli párem, na který nezapomenete. Salvador Dalí, na první pohled extravagantní malíř s vizáží španělského dona let dávno minulých, a jeho krásná a velice křehká žena Gala.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 03. 07. 2020 11:55

Dalí se narodil v katalánském Figueras do rodiny advokáta Salvadora Dalího a jeho ženy Felipy jako dítě vzešlé ze žalu: stalo se tak skoro přesně devět měsíců poté, co zemřelo v necelých dvou letech první dítě Dalíových, taktéž Salvador…

Malý a "nový" Salvador se ocitl se v nelehkém postavení, neboť rodiče na něm absolutně lpěli. Byl hýčkaným dítětem, u kterého se už okolo pátého roku projevil výtvarný talent, o něco později prokázal i nadání literární. Měl vše, po čem zatoužil, a bohužel si toho byl velmi brzy vědom.

Holky, kluci, je to jedno

A možná právě v dětství tkví mnohé umělcovy problémy. A to zejména ty s navazováním milostných vztahů. Dodnes se totiž spekuluje, a sám Dalí tomu také notně nahrával, jak to ve skutečnosti s malířovou orientací vlastně bylo, Mluví se o jeho homosexualitě, promiskuitě, dokonce i totální impotenci.

Jeho vztahy s opačným pohlavím byly až do pětadvaceti let, kdy v Cadaqués poznal Galu, platonické, pouze v pubertě se více sblížil s Carmen Rogetovou, ale stejně "k ničemu nedošlo". Zato k několika nesmělým pokusům o erotiku došlo v případě spolužáka Bernarda Almorii. Až Gala jej ale zbavila panictví a Dalí se rád dušoval, že jí byl vždy věrný a nikdy nepoznal fyzicky jinou ženu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @matchmko,

Osudová žena

"Jakmile jsem ji uviděl, věděl jsem, že tohle je ta pravá. Byla prostě nádherná, okouzlující, a přitom nezkrotná a silná. Jen promluvila, uslyšel jsem božské zvony. Byla někým na pomezí nymfy, anděla, ďábla a bojovníka. Věděl jsem, že ji musím mít stůj co stůj," popsal Salvador první setkání se svou budoucí manželkou.

Žena, která pro Dalího tolik znamenala, se jmenovala vlastním jménem Helena Dainikoff Devulinová a pocházela z dobře situované rodiny žijící v ruské Kazani. Tam také získala přezdívku, pod níž ji později znal celý svět.

Gala byla křehká, zranitelná a hodně nemocná. Měla poruchu štítné žlázy, kvůli které často jezdila do Evropy na léčení. Jemná a vzdělaná dívka se tak dostávala mezi předválečnou bohému. V roce 1912 pobývala v sanatoriu u Davosu kvůli podezření na tuberkulózu a zde také poznala básníka vlastním jménem Eugéna Grindela - slavného Paula Éluarda. Okamžitě se do něj zamilovala. Pět let trval její románek s Éluardem, než si ho vzala. A pak se poznala s Dalím.

Jako na horské dráze

Žena, která zbytečnými konvencemi, studem či snad nedostatkem sebedůvěry rozhodně netrpěla, učarovala Dalímu na první pohled. Nebo, jak on sám říkával, na první poslech. Stala se jeho absolutní a adorovanou múzou. Bylo by ale dobré říci, že to bylo oboustranné. O deset let starší Gala se do Salvadora bezmezně zamilovala. Dříve, než se mu stala milenkou, mu nahrazovala přítelkyni i maminku.

Společné soužití těchto dvou bylo velmi netradiční. V roce 1929, kdy se poprvé setkali, byla Gala ještě vdaná a s rozvody to v té době nebylo jednoduché. Ovšem rostoucí vliv malíře, který byl i obchodníkem s talentem vydělávat velké peníze, udělal své a do tří let byla Gala volná. Což samozřejmě neznamenalo, že se v době jejího manželství nestýkali. Naopak, jezdili spolu často do Paříže, pořádali divoké večírky, při kterých šampaňské teklo proudem a kokain se podával místo cukru ke kávě. Spolu také namalovali spoustu obrazů. Byl to prostě divoký páreček třicátých let.

I na volnomyšlenkáře však jednou dojde, a tak se Dalí s Galou oženil civilním sňatkem v roce 1934. O dvacet čtyři let později, 12. července 1958 se pak dokonce vzali při katolickém obřadu.

Děti? Raději ne, prosím…

Dalí sice našel vysněnou ženu, ale nikdy s ní nepočal dítě. Nelitoval toho zřejmě proto, že do jisté míry se mohl sám cítit ve vztahu k ní dítětem, ale to nepřiznával. "V podstatě nemám děti proto, že nechci další bytosti spojené se svým jménem. Nechci předávat Dalího. Chci, aby všechno skončilo se mnou. Navíc jsou všechny děti géniů pitomci," vyprávěl malíř ve své knize.

Gala to viděla stejně. Nebo si myslela, že to myslí stejně. Až těsně před smrtí přiznala, že jí děti vlastně chybí. Že celý život považovala za své dítě Dalího, ale teď by ráda viděla pokračování rodu. Bylo ovšem už příliš pozdě.

Chtěl umřít s Galou

Ať se o bouřlivém, půl století dlouhém svazku mezi Dalím a Galou traduje cokoli, faktem je, že ti dva si museli být souzeni. Jak jinak si vysvětlit, že když 10. června 1982 zemřela Dalího milovaná žena Gala, chtěl malíř vědomě sám umřít. Po její smrti úplně přestal pít, aby zemřel na dehydrataci. Přestěhoval se pak na zámek v Púbolu, který pro Galu zakoupil, a kde Gala zemřela, aby jí byl více nablízku.

Další Dalího pravděpodobný pokus o sebevraždu se odehrál v roce 1984, kdy zapálil oheň ve svojí ložnici. Jeho přátelé se nakonec postarali o to, aby se přestěhoval zpět do Figueres, kde žil ve svém muzeu. Známí ho často navštěvovali a snažili se rozptýlit jeho rezignaci po smrti milované ženy, kterou přežil o šest a půl roku….

Použité zdroje:

Slavné páry, nakladatelství Slovart

Salvador Dalí, autobiografie

Wikipedia.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články