Uběhlo 18 let od smrti Vlastimila Brodského: Sebevraždu spáchal na chalupě, sousedé věřili, že ho někdo zabil

Vlastimil Brodský, přáteli a kolegy zvaný Bróďa byl český herec, dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech.
Zdroj: Profimedia.cz
Vlastimil Brodský, přáteli a kolegy zvaný Bróďa byl český herec, dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech.V době studia na gymnáziu se s ním rodiče přestěhovali ze Slezska do Prahy. V prosinci roku 1939 složil zkoušky do elévského sboru – soukromé herecké školy E. F. Buriana, založené při jeho slavném divadle D40.K pedagogům zde kromě Buriana patřila např. Lola Skrbková a Nina Jirsíková. Původně se tu chtěl zlepšit v tanci (uměl stepovat a dokonce vedl i taneční kurs), ale Burian si všiml jeho talentu a doporučil mu dráhu hereckou.V sezóně 1939/1940 se začal Brodský objevovat ve sboru v Burianových hrách, prvním samostatným jevištním projevem bylo pak v D41 vystoupení v Zeyerově Staré historii, kde ztvárnil úspěšně několik osob a předmětů, např. muzikanta, nosiče, okno a zámek.+ 4 fotky+ 5 fotek

Legendární herec, kterému nikdo neřekl jinak než Bróďa, byl velmi talentovaný, mezi kolegy oblíbený, ale také díky zhoršujícím se depresím nešťastný. Nakonec to bohužel byly právě tyto psychické stavy, které ho dovedly k sebevraždě.

Petra Járková
Petra Járková 20. 04. 2020 08:00

Vlastimil Brodský se narodil 15. prosince 1920 na Ostravsku. Přesunul se však do Prahy, kde se naplno začal věnovat divadlu. Za války hrál v Divadle Míly Mellenové a stal se členem Divadla na Vinohradech, kde působil neuvěřitelných 36 let. Mnohokrát hostoval také v Národním divadle.

Filmové začátky

Kromě toho byl však Brodský také excelentním filmovým hercem. Začínal ve snímcích jako Nezbedný bakalář, Všichni dobří rodáci nebo Ostře sledované vlaky. Slávu mu pak přinesly legendární filmy jako Noc na Karlštejně nebo Rozmarné léto. Nejbližší mu byly tragikomedie, takový byl vlastně v podstatě i jeho život okořeněný nepříjemnými depresemi. Obsazován byl však spíše do komedií, jelikož jeho humor a komediální talent byly nesporné.

Poslední role

Jeho poslední role proběhla ve filmu Babí léto, kde si zahrál sám sebe. Dědečka odmítajícího se smířit se stářím. Skvělý herecký výkon předvedli i jeho herečtí kolegové, Stella Zázvorková a Stanislav Zindulka, kteří už bohužel také nejsou mezi námi.

Pohádkové postavičky

Nezapomenutelný hlas Vlastimila Brodského znáte jistě z dabingu. Často jste ho mohli slyšet dabovat kreslené televizní pohádky a několik let působil v rozhlase, kde je dokonce jako skřítek Hajaja dětem předčítal.

Nepovedená manželství

Ani manželství slavnému herci nevyšlo. Ženil se dvakrát a vždy to skončilo rozvodem. Z prvního manželství má syna Marka, z druhého, s herečkou Janou Brejchovou, dceru Terezu, která se také živí herectvím.

Sebevražda na chalupě

Přesně před 18 lety spáchal herec na své chalupě ve Slunečné sebevraždu. Prý o ní mluvil často, ale vždy říkal, že on by to nezvládl. Lidé v jeho okolí si tak ze začátku mysleli, že ho někdo zavraždil. Nebyla to však pravda a tyto spekulace vyvrátila i policie.

NA FOTKY VLASTIMILA BRODSKÉHO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články