Těžké začátky Terezy Brodské. Nezabírej místo talentovaným, řekla jí máma Brejchová

Tereza Brodská v seriálu Terapie.
Zdroj: HBO
Tereza Brodská (7. května 1968) získala svou popularitu seriálem Vlak dětství a naděje. Herecký talent obhájila dvěma Českými lvy za filmy Má je pomsta a Dvojrole. V posledních letech se objevila v televizních seriálech, filmech a kriminálkách (Terapie, Ulice, Inspektor Max).Je slavnou dcerou slavných rodičů, Vlastimila Brodského a Jany Brejchové (ve filmu Farářův konec).Jejím "polovičním" bratrem je herec Marek Brodský.Tereza Brodská v roce 1978, kdy natočila pohádku Kočičí princ.+ 8 fotek+ 9 fotek

Tereza Brodská, slavná dcera slavných rodičů, za svoji kariéru rozhodně nevděčí protekci. Otec Vlastimil Brodský a především pak matka Jana Brejchová ji naopak od herecké kariéry dost nevybíravě odrazovali. Nevzdala se, své místo na výsluní si vybojovala a už za pár dní ji uvidíte v novém televizním seriálu Slunečná.

Ivona Bergmann
Ivona Bergmann 06. 01. 2020 15:50

Slavní herečtí rodiče Terezu Brodskou (* 7. května 1968) v její kariéře nepodpořili. Ona si však svou pílí a stabilní hereckou kvalitou vydobyla místo před kamerou tak jistě, že získala dva České lvy. Ve svých jednapadesáti zraje jako víno a herectví si vysloveně vychutnává.

Když jsou rodiče Brejchová a Brodský

Maminkou Terezy je „česká Bardotka“ Jana Brejchová, tatínkem Vlastimil Brodský. Byť byla Tereza plánované dítě, narodila se zrovna v ne zcela šťastnou dobu, její rodiče, hlavně tedy maminka, v té době hodně hráli a točili. Jana Brejchová tak v pouhých šesti týdnech dala Terezu na starost starší sestře Blance a jejímu muži Láďovi. Tereza jim až do druhé třídy říkala mami a tati.

I když na období u příbuzných Tereza vzpomíná s láskou, protože kromě úplné rodiny zde zažila i dva „sourozence“, tatínek Vlastimil tohoto rozhodnutí až do posledních chvil litoval jako největšího hříchu svého života.

Druhá třída přinesla návrat domů a na pár let i klid, než se Jana Brejchová zamilovala do Jaromíra Hanzlíka, k němuž se i s Terezou v jejích dvanácti letech přestěhovala. Společné soužití plné vztahových komplikací vydržela Tereza pět let. Poté se osamostatnila a začala bydlet sama v matčině bytě.

Nezabírej místo talentovaným

Brejchová ani Brodský si nepřáli, aby dcera šla v jejich stopách. Přesto ji často brali s sebou do divadla a na natáčení. Vždyť i před kamerou se Tereza mihla v dětském filmu Ať žijí duchové právě po boku svého tatínka.

Původně sice plánovala studium veteriny či medicíny, ale protože jí na škole nešla matematika a chemie, vydala se cestou nejmenšího odporu – přihlásila se úspěšně na konzervatoř. Když pozvala svou maminku na jedno ze svých studentských představení na DAMU, zkusila Brejchová ještě naposledy Terezu odradit: „Můžu ti dát dobrou radu? Nezabírej místo talentovaným.“

Terezu to ale na kolena nesrazilo, naopak. O herectví se s rodiči jednoduše nebavila a hrála si po svém.

Menší divadla jí víc seděla

Po absolutoriu na konzervatoři Tereza získala pětileté angažmá v divadle v Plzni. Poté se pomalu přesouvala do Prahy, až skončila v Činoherním klubu a v Divadle Na zábradlí. Za ředitelování Jiřiny Jiráskové dostala i nabídku přejít natrvalo do Vinohradského divadla, ale nechtělo se jí. Zvykla si na komorní prostředí a kontakt s divákem z menších divadel. Jen tam neodmítla hostování pod režijní taktovkou Jaroslava Dudka v inscenaci Jak snadné je vládnout aneb Karel IV., kterého hrál Viktor Preiss. Postupně ale z divadelní scény zmizela.

Výjimečné natáčení s Kachyňou

Karel Kachyňa obsadil mladičkou Terezu do role starší Věrky po Žanetě Fuchsové v televizním seriálu Vlak dětství a naděje. Výborný scénář, precizní režie a neotřelé herecké obsazení vyneslo i Tereze obří popularitu. Dodnes vzpomíná na toto jednoleté natáčení pod taktovkou tvrdého a přísného režiséra jako na nejkrásnější pracovní příležitost své kariéry.

Básníci, Tereza Kopáčová a Čeští lvi

Mnozí si Terezu Brodskou vybaví v roli křehké lékárnice Ute z posledních tří filmů, tzv. Básníků. Sama Tereza na tyto filmy moc hrdá není. Naopak si ze své kariéry nejvíce cení spolupráce s režisérkou Terezou Kopáčovou. Pyšná je na celovečerní díl televizního seriálu Soukromé pasti s názvem Exmanželkou snadno a rychle. Obdobně hrdá je i na další společný film Můj bezvadnej život podle scénáře Alice Nellis, který se zabývá smířením se s přicházejícím stářím po padesátce, kde Tereza Brodská ztvárnila hlavní roli.

Jako herečka je ochotná pro svou milovanou režisérku jít za své hranice. Takže se naučila jezdit na pánském kole, kouřit a v posledním filmu dokonce přibrala či skočila šipku do vody. Kritika zase ocenila Terezinu práci zlatými soškami Českých lvů ve snímcích Má je pomsta a Dvojrole, čímž jasně vyvrátila matčino tvrzení o nedostatku talentu.

Jako směny ve fabrice

Celých šest let vydržela Tereza Brodská natáčecí maraton seriálu Ulice, v němž hrála postavu Báruy Jordánové. Natáčení nekonečných seriálů tak trochu připomíná práci v továrně – každý den v šest na place, rutina jedné postavy a jednoho charakteru. Navíc velké množství práce i textu znemožňuje hercům brát další pracovní nabídky.

Odchod z Ulice Tereza zvažovala dlouho, přestože je v osobním životě poměrně konzervativní. Nakonec odešla v roce 2011 a vrátila se už jen na pět natáčecích dnů v roce 2018.

Můj největší koníček je herectví

Po skončení Ulice nedostávala Tereza žádné nabídky, protože ji filmové produkce měly zafixovanou jako Báru Jordánovou. Nic si z toho nedělala. Hraní chápe jako svůj životní koníček a v krizových situacích je velmi racionální a pragmatická. Na prvním místě stojí u Terezy její rodina.

Než se tedy zase ozvali z televize, psala rok a půl do časopisu o restauracích. Poté přišly nabídky na natáčení kriminálních seriálů (Nevinné lži, Místo zločinu Plzeň, Inspektor Max).

Nově ji teď budete moci vídat v novém seriálu TV Prima Slunečná, který startuje v sobotu 11. ledna 2019. Statek na Slunečné je místo, kde rodina Popelkových dělá ten nejlepší kozí sýr a provozuje rodinný penzion a hospodu. Po nečekané smrti otce Popelky se však v rodině rozhoří boj o dědictví. O své roli Jany Kratinové řekla: „Nabídkám na seriály jsem se dost vyhýbala, ale když jsem se dozvěděla, že se děj odehrává na statku Slunečná, tak jsem to nemohla nevzít, protože na Slunečné jsme měli chalupu. Můj tatínek a babička Brodská tam jsou pochovaní.“

Bez Konráda ani ránu

Nejspíš po svém otci Tereza zdědila vášeň pro pejsky. Nejlepšího přítele člověka má po svém boku celý život – nejdřív to byl jezevčík, pak labrador či ohař. Dnes je to kříženec čivavy Konrád, kterého vodí téměř kamkoli. Konrád může k ní do postele a létá s ní i na dovolenou v letadle.

NA ÚSMĚVNÉ FOTKY Z PRVNÍCH FILMŮ TEREZY BRODSKÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

Rozhovor s B. Tachecí, Český rozhlas

Česká televize – Rozhovor Sama doma

Tereza Brodská, CSFD.cz

Tereza Brodská, Wikipedia.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články