Režisérka Alice Nellis slaví 49. narozeniny: Třikrát se vdala, vychovává dvě adoptivní děti

Alice Nellis, rozená Rychetníková je česká překladatelka, muzikantka, internetová designérka, scenáristka a filmová i divadelní režisérka.
Zdroj: Profimedia
Alice Nellis, rozená Rychetníková, je česká překladatelka, muzikantka, internetová designérka, scenáristka a filmová i divadelní režisérka.Středoškolské vzdělání získala na gymnáziu v Poděbradech, poté následovala studia hry na flétnu na konzervatoři, zároveň studovala anglistiku a amerikanistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po řádném ukončení tohoto studia v roce 1997 se nějakou dobu živila jako překladatelka a hudebnice.O několik měsíců později byla přijata ke studiu na FAMU v oboru scenáristiky a dramaturgie.+ 2 fotky+ 3 fotky

Alice Nellis je česká překladatelka, muzikantka, internetová designérka, scenáristka a filmová i divadelní režisérka. Pod její taktovkou vzniklo velké množství filmů, na které může být česká kinematografie náležitě hrdá.

Petra Járková
Petra Járková 03. 01. 2020 07:00

Alice se narodila v Českých Budějovicích. Studovala střední školu v Poděbradech se zaměřením na výpočetní techniku, následně studovala hru na flétnu na Pražské konzervatoři a zároveň anglistiku a amerikanistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia se nějakou dobu živila jako překladatelka a hudebnice. V letech 1996-2001 studovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Již během studia natáčela krátké dokumentární filmy pro Českou televizi.

Začátek úspěchu

V roce 2000 debutovala se svým prvním celovečerním filmem Ene bene, v roce 2002 následoval komediálně laděný snímek Výlet, v roce 2007 pak psychologická drobnokresba Tajnosti s Ivou Bittovou v hlavní roli. Tento film obdržel cenu Český lev za nejlepší snímek roku 2007. Kromě své režisérské a dramaturgické činnosti se od roku 2003 věnuje také divadelní režii. Svoji první hereckou úlohu vytvořila ve filmu režiséra Martina Šulíka Sluneční stát. Ke svému filmu Výlet napsala anglické texty písní a některé z nich i sama nazpívala.

Oceňované filmy

V roce 2010 měl premiéru její film Mamas and papas a podle jejího scénáře začal vznikat film Lidice. Dále pak následovaly filmy Perfect Days, Revival a Andělé všedního dne. Její filmy získaly řadu významných ocenění na mezinárodních filmových festivalech např. v San Francisku, Syracuse, San Sebastianu, Benátkách, Bergamu, Karlových Varech nebo v Soči.

Spolupráce s Kollerem

Společně s výtvarníkem Davidem Černým a hudebníkem Davidem Kollerem stála za vybudováním kulturního centra MeetFactory, otevřeného v roce 2007.

Výchova a adopce

Jejím druhým manželem byl ekonom Simon Nellis. Nyní je potřetí vdaná, jejím manželem je kameraman, se kterým spolupracuje na svých filmech, Matěj Cibulka. Mají spolu jedno dítě a vychovávají dvě adoptované děti.

NA SNÍMKY REŽISÉRKY ALICE NELLIS SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články