Vieweghovi Andělé všedního dne: Nad logikou děje nepřemýšlejte, čtěte mezi řádky, každý máme svého průvodce soudným dnem

Bolek Polívka byl nominován na cenu za nejlepší herecký výkon na Cenách české filmové kritiky, ale nominaci neproměnil.
Zdroj: Česká televize
Andělé všedního dne (2014) je český film režisérky Alice Nellis.Film se začal natáčet na konci srpna 2013.Děj se odehrává během jediného dne, kdy tři andělé, Hachamel, Nith-Haiach a Jofaniel, zaučují nováčka - mladou andělku Ilmuth (Křenková).Kdybyste dokázali zastavit čas, možná byste si jich všimli.+ 6 fotek+ 7 fotek

Hrdiny filmu jsou lidé, kteří si nechávají život prokluzovat mezi prsty. Neměli by. Pro některé z nich totiž dneska večer skončí. A proto se v jejich blízkosti objevili andělé, aby jim poslední den pomohli napravit škody, co ve svém životě způsobili.

Petra Járková
Petra Járková 30. 07. 2019 16:00

Podoba andělů

Podle zvláštního románu Michala Viewegha Andělé všedního dne natočila režisérka Alice Nellis originální příběh, v němž pomyslné andělské perutě nosí Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková a Vladimír Javorský. Tihle čtyři andělé se snaží provést své lidské svěřence jejich nejtěžším dnem. Jejich podoba a názory vás asi občas zaskočí. Ono je to ale vzájemné. Lidskému oku neviditelní strážci našich osudů bývají zase pro změnu překvapeni překážkami, které sobě a jim dobrovolně stavíme do cesty.

Vztahový propletenec

Učitel autoškoly Karel se souží v citově prázdném manželství s Marií, kterým si kompenzuje sny o své studentce Ester. Ta však právě pohřbila manžela a zatím není připravená na nové vztahové dobrodružství.

Další postavou je Zdeněk, který se chce dneska večer zabít, protože mu jeho kamarád Filip přebral ženu. Těžce to nenese jen on, ale i jeho esotericky založená matka, která se kvůli tomu navíc rozhádala se svou nejlepší kamarádkou, výše uvedenou Marií, protože Filip je její syn.

Rozuzlení

Tenhle složitý vztahový propletenec rozplete osud už za pár hodin. Mají totiž zemřít. Přestože andělé mají být nestrannými pozorovateli, nedá jim to, aby se alespoň částečně nepokusili situaci zachránit a hlavní hrdinové filmu tak mohou odejít s pokojem na duši.

Divadelní představení

Na motivy knihy vzniklo nejdříve v roce 2008 divadelní představení v Městském divadle Zlín. V hlavních rolích s Josefem Kollerem, Pavlem Leicmanem, Michaelou Doleželovou, Radoslavem Šopíkem, Petrou Hřebíčkovou, Helenou Čermákovou, Luďkem Randárem a jinými.

Nebezpečná místa

Natáčení probíhalo například na střeše sportovní haly Folimanka, na pilíři Nuselského mostu a také 80 metrů nad zemí na střeše hotelu Corinthia v Praze.

NA ANDĚLE VŠEDNÍHO DNE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články