Klub poslední naděje: Film inspirovaný skutečnou událostí, hlavní hrdina zemřel na AIDS místo za 30 dní za 7 let

Klub poslední naděje je americké drama natočené podle skutečné události. Hlavními představiteli jsou Matthew McConaughey, Jennifer Garner a Jared Leto.
Zdroj: Česká televize
Klub poslední naděje je americké drama natočené podle skutečné události. Hlavními představiteli jsou Matthew McConaughey, Jennifer Garner a Jared Leto. Americký jezdec rodea Ron Woodroof, který nesnáší homosexuály, zjistí, že má AIDS. V 80. letech je však tato choroba považována právě za nemoc této komunity. Ron tak naprosto odmítá přijmout, že by se ho tato diagnóza mohla týkat.Jeho zdravotní potíže se však zhoršují. Léčba nemoci je však tehdy v USA úplně na začátku a nemá tedy možnost oficiálně se dostat k účinným lékům. Rozhodne se proto, že začne do země pašovat neschválené léky.Při pobytu v nemocnici se seznámí s Rayonem, transsexuálem, který má stejnou diagnózu. Postupem času si na sebe zvyknou, a Rayon tak dokáže zmírnit Ronův odpor k homosexuálům. + 6 fotek+ 7 fotek

Životopisné drama Klub poslední naděje se odehrává v texaském Dallasu v polovině osmdesátých let a zachycuje velmi silný příběh muže, který se pouští do bitvy o svůj vlastní život s lékaři, úřady a farmaceutickými firmami.

Petra Járková
Petra Járková 24. 02. 2020 16:00

Elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof se od lékařů dozvídá, že má AIDS a že mu nezbývá více než 30 dnů života. Doktoři si s novou smrtelnou nemocí nevědí rady, tak Rona pošlou domů zemřít. Ten se ale nevzdává a začíná svůj boj!  Film je natočen podle skutečných událostí, nicméně interpretace je velmi volná, příběhy a osoby pospojované.

Skutečný Ronald

Reálný Ronald Woodroof sice kovbojský styl miloval, ale na rozdíl od filmu se mu nikdy nevěnoval. Ve skutečnosti mu lékaři dávali maximálně třicet dní života. On žil dalších sedm let.

Depilace celého těla

Jared Leto jako Rayon si kvůli roli transsexuála nechal několikrát vydepilovat celé tělo včetně obočí. Navíc zůstával v roli Rayona během celého natáčení. Chodil do supermarketů a neuvěřitelně se bavil nad pohledy nakupujících, kteří nechápali, zda je to opravdu on.

Omezený rozpočet

Náklady na make-up do tohoto filmu činily pouhých 250 dolarů. Film měl totiž dost našponovaný rozpočet.  Byl také velice časově omezený. Natáčení trvalo pouze 25 dní, během kterých se režisér Jean-Marc Vallée snažil zužitkovat každou dostupnou minutu. Ve scénách nebylo užito téměř žádné dodatečné osvětlení a celý film byl natočen pouze jednou kamerou drženou v ruce. Jako mnoho kostýmů posloužilo autentické odložené oblečení ze 70. a 80. let z charitativních obchodů a secondhandů.

Brutální hubnutí

Matthew McConaughey měl čtyřměsíční dietní plán, během kterého zhubl 21 kilogramů na nejmenší výslednou váhu pro scénu v nemocnici, a to 61 kilogramů. K úbytku váhy mu dopomohlo pití dietního čaje. Jared Leto měl na přípravu pouze 3 týdny, během kterých zhubl o 13 kg na výslednou váhu - neuvěřitelných 53 kilogramů.

Úspěchy

Jared Leto dostal za svou roli transvestity Rayona Zlatý glóbus za nejlepší mužský vedlejší herecký výkon. Matthew McConaughey byl zase za svou roli Rona Woodroofa oceněn Zlatým glóbem za nejlepší mužský herecký výkon v kategorii drama.

Původní plán

Původně mělo ve filmu hrát duo Brad Pitt a Marc Forster. Poté se měl režie ujmout Craig Gillespie a hlavní roli ztvárnit Ryan Gosling. Nakonec však materiál zpracovali Jean-Marc Vallée a Matthew McConaughey, který se podílel i na financování projektu.

NA SNÍMKY Z FILMU KLUB POSLEDNÍ NADĚJE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

FILM KLUB POSLEDNÍ NADĚJE MŮŽETE VIDĚT DNES VEČER VE 23:45 NA ČT2

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články