Nesmělý herec Zdeněk Řehoř. Měl tři osudové ženy, s tou poslední se do konce života nenáviděli

V roce 1976 byla zvolena do ÚV KSČ a stala se také předsedkyní nově vzniklého Svazu českých dramatických umělců, kterou zůstala až do jeho zániku v roce 1990.
Zdroj: Česká televize
Zdeněk Řehoř (30. srpna 1920 – 8. listopadu 1994) byl legendárním hercem, kterého si pamatujete z Krkonošských pohádek nebo Takové normální rodinky. Režiséři s oblibou využívali jeho vrozenou skromnost a plachost.Kolegové herci ho milovali - byl nekonfliktní, skromný a obětavý. Když ale řekl rodičům, že se herectvím bude za čas živit, byli proti a přestali mu finančně pomáhat. Kamarádi se mu skládali na jídlo.Mezi kolegy z divadla byl vyhlášený svým specifickým odchodem na jeviště. Pro štěstí schválně zakopával před představením o své vlastní nohy. Jinak by prý role nedopadla dobře.Zdeněk Řehoř byl dvakrát ženatý. S druhou manželkou Janou Semrádovou vydržel až do konce života. Nemohli mít vlastní děti, tak si osvojili krásnou dceru.+ 6 fotek+ 7 fotek

Geniální herec Zdeněk Řehoř byl typickým představitelem nesmělých roztržitých hrdinů. V Krkonošských pohádkách se hrbil před zlým Trautenberkem, v Takové normální rodince zase neustále hledal ztracené želvičky. Stejně plachý byl i v životě, do kterého vstoupily pouze tři osudové ženy. Jednou z nich byla Jiřina Švorcová...

Ivona Bergmann
Ivona Bergmann 02. 01. 2020 10:50

Zdeněk Řehoř (30. srpna 1920 – 8. listopadu 1994) žil skromně a nenápadně. Ženy do jeho života vstoupily hned třikrát. Dvakrát z toho byla svatba a jednou nenávist do konce života.

Dvě manželství, krásná osvojená dcera

S první, o 14 let mladší manželkou Věrou Krpálkovou vydržel vztah na dálku pouze dva roky. Ona hrála ve Zlíně, on zase v Praze. To se stalo pro jejich manželství osudové.

S druhou manželkou Janou Semrádovou vydržel až do konce života. Nemohli mít vlastní děti, tak si v 60. letech osvojili dceru Janu, které ale nikdo neřekl jinak než Žanda. Zdeněk Řehoř se o ni pečlivě staral, brával ji s sebou do divadla na zkoušky i představení.

Pak mu srdce uchvátila Švorcová

I když byl Zdeněk plachý a od pohledu neprůbojný, bylo období, kdy podlehl šarmu své kolegyně z Vinohrad Jiřiny Švorcové. Ta se na čas stala jeho partnerkou, oba uvažovali o rozvodu a plánovali si společnou budoucnost.

Jiřina ve vztahu nakonec ochabla a Zdeněk to nemohl přenést přes srdce. Skončilo to tragicky – vzájemnou nenávistí do konce života.

Rezervovaný filatelista a horlivý fanda Dukly

Zdeněk ale nezahořkl. Jako přirozený systematik a puntičkář se našel ve filatelii. Každou neděli se účastnil výměnných burz se známkami a chodil na výstavy. Známky mu nosili známí ze všech koutů světa: "Všude jsme doma měli nějaký lavor, ve kterém plavaly známky a odmočovaly se," vzpomínala jeho dcera Jana Semrádová (Žanda) v dokumentu ČT Slušňák mu sluší.

Známkám se věnoval i o pauzách v divadle. Pokud zrovna neprocházel aršíky, cvrnkal si kuličku ve fotbálku. Cvrnkací fotbal se stal mezi herci Vinohradského divadla úplnou závislostí. Hráli mezi sebou i malou ligu v orchestřišti během představení a často zmeškali i výstup na jeviště. Zdeněk v tom vynikal.

Horlivým fanouškem Dukly byl i ve skutečnosti. Intenzivně sledoval ale i hokej a atletiku. Prý u televize sledoval atletiku tak vášnivě, že dokonce vlastnoručně měřil sportovcům čas stopkami.

Přísně si střežil soukromí

Trávil hodně času na své chalupě v Kytlici poblíž Národního parku České Švýcarsko, celý život ho provázeli jezevčíci a rád rybařil.

Jinak se o jeho osobním životě moc neví. Zdeněk se stranil novinářů, ale i lidí. K tělu si jen tak nikoho nepustil. O jeho privátním životě nic nevěděli ani herečtí kolegové. "Soukromí je moje. O tom se nechci s nikým vybavovat," vysvětlil prostě v dokumentu České televize Slušňák mu sluší).

NA MÁLO ZNÁMÉ ZAJÍMAVOSTI O ZDEŇKU ŘEHOŘOVI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

Česká televize, speciál o seriálu Taková normální rodinka

Česká televize, dokument Slušňák mu sluší

Wikipedia, Zdeněk Řehoř

Filmové databáze FDB.cz a CSFD.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články