Podpantoflák Vlasta Burian: Svou manželku nezdravě miloval. Ona zemřela na jeho hrobě

Vlasta Burian s milovanou manželkou Ninou.
Zdroj: Facebook
Vlasta Burian se svou manželkou Ninou u moře.Burian byl vášnivým sportovcem.Vlasta s manželkou na dovolené.Vlasta u své vily v Dejvicích.+ 15 fotek+ 16 fotek

Oblíbený herec Vlasta Burian mohl mít každou ženu, na kterou ukázal. Jeho srdce však patřilo jen jediné. Roku 1919 si vzal Františku Červenkovou, kterou láskyplně oslovoval Ninka. Ta byla nejen hercovou manželkou, ale také manažerkou, rádkyní, ale i obávanou kritičkou.

Petra Járková
Petra Járková 03. 06. 2019 16:00

O tom, jak se herec s Ninou seznámil, kolují různé historky. Říká se, že se žena vsadila s kamarádkami, že slavného komika dostane do postele. Prý si šla po vystoupení pro podpis a přeskočila ona pověstná jiskra. Když Nina viděla, že se Vlastovi líbí, neváhala a pozvala ho na víno.

Kromě vztahu s Vlastou bylo vždy řešeno i její jméno. V rodném listě je totiž zapsána jako Františka Červenková, ale její manžel jí nikdy neřekl jinak než Nino. Říká se, že si pro ni toto jméno vymyslel, protože Františka se mu nelíbilo. Jiný příběh zase ale vypráví, že se jí Nino říkalo už před Burianem a že si tuto změnu herec jen přivlastnil.

Láska mezi nimi byla tak silná, že se brali už po půl roce vztahu. Burianovi bylo čerstvých osmadvacet let a Františce dokonce o dva roky méně. Důvodem pro rychlý sňatek však bylo i miminko, které Nina čekala. Bohužel však potratila a lékaři jí nedávali velké šance na další těhotenství. I tak to ale mezi manželi nic nezměnilo a jejich láska nebyla narušena. Vlasta měl dceru z předchozího vztahu a Nina ji měla ráda jako vlastní.

Pár na sebe nedal dopustit po celý život. Vlastu zajímal každý názor manželky. Chtěl, aby Nina byla u každého jeho úspěchu. Jezdila s ním téměř na všechna natáčení a při představeních pravidelně seděla v divadelní lóži. Říká se, že když byla nemocná, dal dokonce Burian zavést mikrofon až na jeviště, aby mohla z domova poslouchat. Ona pak posoudila, zda bylo vše v pořádku a Vlasta hrál tak, jak má. Zlí jazykové tvrdí, že se herec choval jako podpantoflák a poslouchal jako dobře vycvičený pes. Co naplat, Vlasta ji prostě miloval celým srdcem.

Za celou dobu manželství ji podvedl jen jednou, což bylo v té době naprosto unikátní. A to bylo, když se zamiloval do mladičké herečky Lídy Baarové. Nina se však setkala s Lídinými rodiči, kde zjednala pořádek a mladou herečku od manžela odklidila.

Zůstali spolu i po válce - v dobrém i zlém, kdy herec objížděl estrády a sláva i peníze byly pryč. Když Burian zemřel, zdravou Ninu to rozhodilo natolik, že zemřela pouhých devět týdnů po něm. Našli ji ležet na jeho hrobě.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články