Trpký život dcery Jana Wericha: Se slavným životem to vůbec neměla jednoduché

Jana měla slavného otce.
Zdroj: Reprofoto Youtube

Mít za otce slavnou, uznávanou a všemi milovanou osobnost asi není zrovna nejlehčí. Jana Werichová, dcera slavného Jana Wericha, by o tom mohla vyprávět. S otcem si rozuměla mnohem víc než s matkou, ale přesto byl jejich vztah hodně napjatý.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 03. 06. 2019 07:30

Byla jediným Werichovým dítětem a když jí byly tři roky, emigrovala s otcem před válkou do USA. Kdyby byli zůstali, skončil by Werich pravděpodobně v koncentračním táboře. Za své zesměšňování Hitlera a varování před nacismem obsadil na jejich černé listině 16. místo.

V USA byla Jana šťastná. Po sedmi letech se alevrodina vrátila zpět do Československa. Pro Janu to byl šok. Musela se znovu naučit pořádně česky, nikoho zde neznala a především jí vadila otcova neuvěřitelná popularita. Chyběla jí také svoboda, kterou zažila v USA, protože v Československu začal vystrkovat růžky tvrdý komunismus, který se dral k moci.

Herečkou být nechtěla

Když se rozhodovala, kam by měla jít studovat a čím se v životě stát, herectví to rozhodně nebylo. Na hereckou dráhu se dala jen proto, že nevydržela Werichův tlak, který ji do herectví a divadla nutil všemi prostředky. Nechtěla těžit z otcovy popularity a především se obávala, že ji budou ostatní obviňovat z protekce. Pomluvám a výmyslům se ale během své herecké kariéry nevyhnula. Odešla raději z Prahy a účinkovala především v oblastních divadlech. Dobrá herečka bohužel nebyla. Ve filmu se ukázala také, ale jen jako herečka malých a vedlejších rolí.

Nalomená psychika

To, že je špatnou herečkou si uvědomovala i ona sama a začala se utápět v alkoholu. K tomu všemu se přidaly i problémy v osobním životě. Nemohla si nikoho najít, protože její otec všechny potencionální nápadníky spíše odháněl. Bál se, že by mu jeho holčičku někdo odvedl. Vdala se tedy pozdě a špatně. První svatbu měla až po svých třicátých narozeninách a vzala si herce Jiřího Kvapila, se kterým měla dceru Zdeňku. Manželství nevydrželo.

Matka ji nesnášela

Se svou matkou Zdenkou to také neměla jednoduché. Matka na ni neustále řvala, ponižovala ji a nadávala jí. Celý život své dceři dávala najevo, že byla nechtěné dítě. Se svými výbuchy vzteku se léčila i na psychiatrii. Občas bylo u Weichů opravdu „veselo“. Po rozvodu s manželem Kvapilem propadla Jana závislosti na alkoholu.

Nemoc 

Když její matka zemřela, začal churavět i otec. Vzorně se o něj starala a byla mu stále na blízku. Pít přestat nedokázala, a tak se stávalo, že se před totálně opilou Janou musel Werich schovávat, protože ho honila se sekyrou a řvala, že jí zničil život. Vyčítala mu, že nezůstali v USA, kde byla šťastná a také to, jak ji neustále nutil dát se na herectví. Přes to všechno tatínka milovala a byla s ním do jeho konce.

Těsně před jeho posledními narozeninami mu oznámila, že se chce z alkoholu nadobro vyléčit a že půjde na odvykací kůru. V Bohnicích léčbu nakonec ani nenastoupila, protože jí byl zjištěn velký a zhoubný nádor ve značně pokročilém stádiu. Začala tedy pít ještě víc. Svého slavného otce přežila o pouhých sedm měsíců. Zemřela na rakovinu 9. května 1981 ve věku 45 let.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články