Nejlepší léta našeho života: Vědci určili, kdy jsme nejspokojenější. Máte toto období už za sebou?

Nejlepší léta našeho života: Vědci určili, kdy jsme nejspokojenější. Máte toto období už za sebou?
Zdroj: Unsplash

V periodiku Social Indicators Research vyšla studie, která se snažila určit, kdy jsme v životě nejspokojenější. Je to ve věku 30-34 let.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 03. 10. 2021 15:00

Pro někoho může být nejšťastnějším obdobím života dětství, pro jiného studium na univerzitě s podobně naladěnými lidmi, další se zase najde v rodičovské roli. Každý to prostě máme trochu jinak. Nová studie ovšem ukazuje, že nejlépe se máme krátce po třicítce.

Kdy se máme nejlépe?

Studie s názvem Nejlepší léta v životě starších Evropanů vyšla jen před několika dny v periodiku Social Indicators Research a vychází z prosté otázky: Kdy byly nejlepší roky vaše života? Výzkumníci ji položili více než 17 000 lidem ze 13 zemí, kteří se narodili v letech 1928 až 1958.

Existovala samozřejmě široká škála odpovědí, ale mezi tím vším se jasně vynořilo období, které bylo nejčastěji označování za nejšťastnější. Podle největšího počtu respondentů leží věku 30–34 let. Proč je tomu tak?

Šťastná léta

Pokud už máte toto období za sebou, zkuste si vzpomenout, co jste tehdy prožívali a jestli byste jej sami dokázali označit za nejlepší léta vašeho života. Malou nápovědou by mohlo být, proč to tak vnímají lidé zapojení do studie. Ve věku 30-34 začali žít se svým dlouhodobým partnerem nebo partnerkou a stali se rodiči, což jsou dva faktory, které významně zvýšily hodnocení osobního štěstí.

Není bez zajímavosti, že všichni hodnotili své dětství jako ne příliš šťastné období. Souvisí to ovšem s tím, že, jak už jsme zmiňovali, narodili se v letech 1928 až 1958. Spousta z nich vyrostla během první poloviny 20. století, která byla poznačena válkou a jejími tragickými důsledky.

Zdroje informací:

Newstalkzb.co.nz: New study shows the best years of our lives are early 30s

Rd.springer.com: The Best Years of Older Europeans’ Lives

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články