Můžeme se dožít 130 let, tvrdí kanadští vědci. Bude to ale tak trochu loterie

Můžeme se dožít 130 let, tvrdí kanadští vědci. Bude to ale tak trochu loterie
Zdroj: Shutterstock

Britský deník The Sun píše o nové studii, podle které bychom se se správnou péčí, kvalitní stravou a trochou štěstí mohli v klidu dožívat věku 130 let. Tato doba ovšem nastane až kolem roku 2100.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 29. 09. 2021 15:00

Říká se jim někdy semi-supercentenariáni a jsou to lidé ve věku 105-109 let. Ti starší jsou "jenom" supercentenariáni. Jde sice o nové pojmy, ale budeme se s nimi setkávat víc a víc, protože podle kanadských vědců se do konce století zdravotní péče zlepší natolik, že dosáhneme hranici 130 let.

Lze se dožít 130 let?

Existují pádné důkazy o horní hranici délky lidského života kolem 130 let," píší kanadští vědci v periodiku Royal Society Open Science. Neznamená to ovšem, že se takového úctyhodného věku dožijeme všichni, neboť pravděpodobnost je stejná, jako kdybychom si házeli mincí a 20krát po sobě padne hlava.

A proč je extrémně vysoký věk dožití přirovnáván k hodu mincí? Podle vědců je zlomovou hranicí 108 let, od té doby je pravděpodobnost přežití každého dalšího roku 50/50, tedy stejně jako při hodu mincí. S lepší úrovní zdravotní péče, kvalitnějším jídlem a životními podmínkami je ale vysoká pravděpodobnost, že lidé budou dosahovat věku 130 let někdy před koncem 21. století.

Věčný život?

Vědci zkoumali data z mezinárodní databáze dlouhověkosti, která obsahuje 1 100 supercentenariánů z 13 zemí. A došli k zajímavému závěru. Díky tomu, že roste počet lidí, kteří se dožívají 110 let a víc, je také velká šance na to, že někdo oslaví 130 narozeniny. 

Přesto je momentálně pravděpodobnost, že se někdo dožije 130 let menší než jedna k milionu a ještě chvíli si na takového rekordmana nebo rekordmanku počkáme. Podle webu Livemint.com byla nejstarší osobou v moderní historii Francouzka Jeanne Calment, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let. Momentálně je nejstarším žijícím člověkem Kane Tanaka, které je 118 let.

Zdroje informací:

Thesun.co.uk: AGE WIN People will live up to 130 by 2100 as healthcare and living standards improve, study reveals

Livemint.com: Humans can live up to 130 as healthcare, living standards improve: Study

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články