Karel Poláček zemřel vyhublý na kost po pochodu smrti. Úspěchu knihy Bylo nás pět se už nedožil

Karel Poláček zemřel vyhublý na kost po pochodu smrti. Úspěchu knihy Bylo nás pět se už nedožil
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Karel Poláček se při psaní románu Bylo nás pět inspiroval vlastním dětstvím. Pana Fajsta si měl původně zahrát František Filipovský. Nakonec ho ztvárnil Stanislav Zindulka.Seriál je zasazen do roku 1929.Natáčelo se celkem 130 dní.+ 3 fotky+ 4 fotky

Karel Poláček jako by tušil, že se blíží jeho konec, a tak stvořil literární dílo, v němž se vrátil do bezstarostných dětských let. Úspěchu románu Bylo nás pět se ale už nedožil. Zemřel před jeho vydáním, avšak úplně jinak, než jak se kdysi předpokládalo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 01. 2021 16:00

Hrdinou Poláčkova slavného příběhu je Péťa s jeho partou čtyř kamarádů, kteří zažívají různá dobrodružství v malém prvorepublikovém městečku, jenž je plné dobrosrdečných, zábavných, ale i závistivých a nepřejících lidí. Příběh byl i zfilmován, a právě na seriál Bylo nás pět se můžete podívat dnes ve 20:05 na ČT3.

Švejka ve válce nepotkal

Na začátku první světové války absolvoval Karel Poláček důstojnickou školu, dosáhl však pouze na hodnost četaře. Prošel ruskou a italskou frontou, nakonec utekl do srbského zajetí. „Za čtyři roky vojákování jsem žádného Švejka nepotkal. Vojáci neměli rádi Rakousko ani samotný konflikt. Jen dřeli do úpadu těla,” zavzpomínal na svou službu.

Po návratu domů začal pracovat v Úřadu pro zahraniční obchod. Tato změna v jeho životě se stala inspirací pro povídku Kolotoč, kterou odstartoval spisovatelskou kariéru. Poté následovala spolupráce s Lidovými novinami, satirickými časopisy a vydavatelstvím Melantrich. V roce 1920 se oženil s Adélou Hermannovou, s níž měl dceru Jiřinu.

Přišel o dceru i zaměstnání

Poláčkovi se dařilo. Stal se vyhledávaným autorem, díky čemuž se rodinný příjem až ztrojnásobil. S rokem 1939 však přišla krize. Karel si přestal se svou ženou rozumět a spory zakončil až rozvod. Další ránou byla okupace. Jelikož byl jeho otec židovského původu, musel Poláček opustit tolik milované Lidové noviny.

Nakonec se mu alespoň podařilo sehnat místo knihovníka u Židovské rady starších. Tam začal razit pravidlo, že se knihy nepůjčují, ale kupují. „Tvrdil, že je potřeba podporovat jejich autory. Jeho soukromá knihovna tak čítala dobrých tisíc knih,” vzpomínala na otcovu zásadu Jiřina. Karel věděl, že bude muset dceru brzo „odklidit“, a tak jí díky pomoci své nové družky Dory Vaňákové zajistil odjezd do Anglie. Osmnáctiletá Jiřina tehdy svého otce viděla naposledy.

Bylo nás pět

Než v roce 1943 nastoupil na vlak do Terezína, dokončil svůj poslední román Bylo nás pět. Autobiografické vzpomínky sepsal v době, kdy netušil, zda se vůbec dožije konce války. Internaci a ztrátu svobody nesl velmi těžce. I přesto ale dokázal pomáhat novým nadějným autorům, kteří sepisovali své příběhy v ghettu. Nikdy nešetřil radou, ale ani kritikou. Stal se také vyhledávaným společníkem různých debat.

Když ho v říjnu 1944 převezli do Osvětimi, podle jedné očité svědkyně byl už jen samá kost a kůže. Dlouho se věřilo, že zemřel po příjezdu do tábora. Po letech se však ukázalo, že skonal až při takzvaném pochodu smrti. Stalo se to 21. ledna 1945 před branami polského tábora Gliwice. Jeho ostatky jsou uloženy v hromadném hrobě. Knížka Bylo nás pět vyšla rok po spisovatelově smrti.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Karel Poláček

Česká televize: Karel Poláček

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články