Vánoční zázrak na frontě: Vojáci na den přerušili jatka a začali zpívat koledy

Vánoční zázrak na frontě: Vojáci na den přerušili jatka a začali zpívat koledy
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Bylo to jako zjevení. Na sklonku roku 1914 utichly na západní frontě boje. Granáty a kulky byly nahrazeny koledami a přátelskými hovory. Co se stalo během vánočního zázraku, který se už nikdy v budoucnu neopakoval?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 12. 2020 14:00

Vánoce roku 1914 byly pro mnohé vojáky ve znamení zabíjení pomocí nejmodernějších technologií, které mohla daná doba nabídnout. Nikoho tak nenapadlo, že by se na západní frontu, která připomínala peklo na zemi, mohla snést sváteční atmosféra. A přece. Oba dva znepřátelené tábory dokázaly najít společnou řeč.

Přípravy na Vánoce

Vzduchem svištěly kulky, ale vojáci na obou stranách fronty chystali stromečky. Byl mráz, a to oslabovalo tělo i ducha. Nikdo se do bojů příliš nehrnul. Z obou stran zněly koledy, vždyť každý dostal extra příděl a dárky z domova.

Britové a Němci měli jedno společné. Každý z nich ve válce trpěl. Přimělo je snad toto k uzavření krátkého příměří? Anebo tomu pomohl projev papeže Benedikta XV., který vyzýval k tomu, aby boje přestaly alespoň v noci, kdy zpívají andělé?

Zpěv

Právě zpěv vánočních koled měl být oním iniciátorem příměří. Němci měli 25. prosince zaslechnout z britské strany sváteční prozpěvování. Zaujalo je to natolik, že nebojácně vyšli ze zákopů vstříc svým nepřátelům. Nebyla to ale žádná léčka. Britové toužili po tomtéž.

Všichni se zapojili do směnného obchodu, procházek po okolí a rozdávání dárků. Každý dal tomu druhému, co měl. Došlo i na improvizovaný fotbalový zápas. Tento sport se tak stal hlavním znakem všeobecného příměří. Tato akce byla ale zcela spontánní. Ani jedna strana nedostala příkaz, ať složí zbraně.

Návrat do starých kolejí

Vskutku neobvyklé příměří nemělo dlouhého trvání. Z obou táborů se opět stali zatvrzelí nepřátelé, kteří se likvidují bodáky, děly, puškami, kulomety a také novinkou – bojovým plynem s názvem yperit. „Bylo to zcela ojedinělé,” řekl Chris Barker, jehož pradědeček zažil celou situaci na vlastní kůži. „Ještě nikdy nedošlo k tomu, že by obě znepřátelené strany složily zbraně a z vojáků se stali kamarádi.” 

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vánoční zázrak

Česká televize: Vánoční zázrak

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články